HUS:n sairaaloiden ongelma yllätti monet nuoret lääkärit: "En pysty kuvittelemaan työskenteleväni jossain, missä ilmapiiri ei ole hyvä"

Nuoret lääkärit epäuskoisia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tapahtumista 2:04

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä paljastuneet vakavat epäkohdat lisäsivät runsaasti huolta nuorten lääkäreiden työhyvinvoinnista Suomessa. MTV Uutiset kertoi eilen yksityiskohtaisesti erikoistuviin lääkäreihin kohdistuvasta epäasiallisesta kohtelusta, jossa erikoistuvat lääkärit kertoivat muun muassa pelolla johtamisesta.

Raportin paljastumisen jälkeen moni huolestui nuorten lääkäreiden hyvinvoinnista. Samalla toivottiin, että raportissa ilmenneiden epäkohtien esiin nostaminen lisäisi nuorten lääkäreiden työhyvinvointia Suomessa.

Tapahtumat Suomen suurimmassa sairaanhoitopiirissä tulivat monelle yllätyksenä.

– Itselläni ei ole tuollaisia kokemuksia koskaan ollut, niin sinänsä kyllä yllättää, että tämänlaisia uutisia kantautuu, kertoo Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyks) sisätauteihin erikoistuva Antti Järvi.

Myös kuudetta vuotta Turun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa opiskeleva Sofia Käyhkö piti tapahtumia hyvin valitettavina.

– Totta kai se yllätti, koska ei ollut mitään tietoa sen (HUS) ilmapiiristä, sanoo Käyhkö.

Anestesiaan Tyksissä erikoistuva Ida Tilli piti nuorten erikoistuvien lääkäreiden kohtelua järkyttävänä.

– Oli se tietysti aika kauheata kuunneltavaa, kun ei itse ole kuullut siitä, miten asiat ovat muualla. Itse olen taas viihtynyt Tyksissä todella hyvin, eikä minulla ole ollut vastaavanlaisia kokemuksia ollenkaan, kertoo Tilli.

Tuki ja turva oppimisen perusta

Nuorten lääkärien yhdistyksen (NLY) toteuttamassa koulutuspaikkakyselyssä esimerkiksi Turun ja Oulun yliopistolliset sairaalat saivat vastaajilta kiitosta. Nuorelle lääkärille senioritasolta tuleva tuki ja turva koetaankin ensiarvoisen tärkeänä osana ammattiin valmistumista.

– Minun mielestäni täällä Tyksissä on ollut hyvä perehdytys, hyvä lähiesimiestuki sekä hyvä vertaistuki myös muilta erikoistuvilta. Olen saanut paljon oppia ja saanut myös tehdä turvallisessa ympäristössä töitä, kertoo Ida Tilli.

Turun yliopiston sisätautiopin professori Markus Juonala painottaakin jatkuvan tuen ja turvan tarjoamista erikoistuvalle lääkärille.

– Meillä on uutena asiana täällä sellainen koulutusvastuulääkärisysteemi, jossa ei ole pelkästään nämä vastuuhenkilöt ja esimiehet mukana, vaan myös tuoreet erikoislääkärit, joiden kautta asioita on helpompi tuoda esille, sanoo Juonala.

– Erikoistuvat lääkärit ovat tuleva voimavara, että myös tämänhetkinen voimavara. Todella iso osa sairaaloiden työstä tapahtuu tälläkin hetkellä heidän tekemänä tässä koulutusvaiheessa. Jatkossa he ovat vielä tärkeämpiä, kun he saavat erikoistumiskoulutuksensa valmiiksi, jatkaa Juonala.

Erikoistumispaikan maine ratkaisee

Moni lääkäriksi valmistunut jatkaa usein opintietään myös erikoistuvissa opinnoissa.

Tuolloin juuri erikoistumispaikan maine korostuu monen nuoren lääkärin erikoistumispaikan valinnassa.

– Ilmapiiri on minulle itse asiassa oikeasti todella tärkeä asia. En pysty kuvittelemaan, että työskentelisin jossain, missä ilmapiiri ei ole hyvä, päättää Sofia Käyhkö.  

Lue myös:

    Uusimmat