Mainos

Lisää paljastuksia HUS:n ongelmista – kokenut erikoislääkäri avautuu MTV Uutisille: "Valittamista pidettiin huonona, vallalla oli vaikenemisen kulttuuri"

8:23
Katso video! MTV Uutiset paljasti eilen, että HUS:n toiminnasta on paljastunut räikeitä epäkohtia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin vakavat epäkohdat eivät ole vain erikoistuvien lääkärien ongelma. Näin kertoo MTV Uutisille kokenut, väitellyt erikoislääkäri, joka työskenteli yli kymmenen vuotta HUS:ssa.

MTV Uutiset uutisoi eilen raportista, joka paljastaa vakavia epäkohtia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Raportti kertoo yksityiskohtaisesti muun muassa pelolla johtamisesta, monopoliaseman väärinkäytöstä, potilasturvallisuuden vaarantumisesta sekä pitkään valinneesta pelon ilmapiiristä.

Raportti keskittyi vain erikoistuvien, nuorten lääkärien kohteluun.

MTV Uutisten haastatteleman erikoislääkärin mukaan työilmapiiri- ja johtamisongelmat koskettavat kuitenkin myös muuta henkilökuntaa eli hoitajia ja kokeneita lääkäreitä.

– Kaikki HUS:ssa töissä olleet tietävät sen kulttuurin, mutta erikoistuvat lääkärit ovat erityisen haavoittuvaisessa asemassa, koska he ovat tilapäisessä työsuhteessa.

"Se oli sellaista julkisivujohtamista"

MTV Uutisten haastattelema erikoislääkäri ei enää työskentele HUS:ssa. Hän kertoo kokemuksistaan nimettömänä, koska ei halua itselleen lisävaikeuksia.

Nuorten lääkärien raju tilitys ei tullut hänelle yllätyksenä, vaikka sairaalaa kuvailtiin jopa ”Suomen paskimmaksi työpaikaksi”.

– Myönnän, että olen itsekin monesti näin ajatellut, eikä se kaukana totuudesta ole.

Lääkärin mukaan tilanne paheni noin viitisen vuotta sitten, kun talon johto alkoi keskittyä brändin rakentamiseen, erilaisiin vaihtuviin sertifikaatteihin ja laatujärjestelmiin hoitotyön kustannuksella.

– Se oli sellaista julkisivujohtamista. Näytettiin hirveän hienolta ulospäin, mutta ihan sama, miten henkilökunta voi ja jopa se, minkälaisissa tiloissa potilaita hoidettiin.

– Johto eristäytyi Meilahden tornin yläkerrokseen, eikä keskusteluyhteyttä enää ollut. Se oli uusi asia, koska lääkärit ovat aina olleet kollegiaalisia ja lääkärijohtajat ovat tienneet, mitä heidän johtamallaan klinikalla on tapahtunut, hän arvioi.

Hiljaisuus muutti ilmapiirin painostavaksi

Osa HUS:n klinikoista on lääkärin mukaan hyvin johdettuja, mutta lisäksi on kriisiklinikoita, joista on myös lähtenyt kokeneita osaajia pois. Päätöksenteon monimutkaisuus ja etäisyys varsinaisesta potilastyöstä ovat aiheuttaneet hiertoa.

– Esimerkiksi minun yläpuolellani oli neljä hierarkiakerrosta, joista kaksi alinta tiesi aika hyvin, mistä [päivittäisessä arjessa] on kysymys. Kolmaskin vielä tiesi, mutta se neljäs päätti mitä tehdään, erikoislääkäri tilittää.

– Minä en päässyt keskustelemaan sen päättäjätahon kanssa. Saattoi olla, että tehdyt päätökset olivat huonoja tai en edes tiennyt, mitä omasta asiantuntijatyöstäni oli päätetty.

Ilmapiiri muuttui haastateltavan mukaan painostavaksi, kun ongelmia ei yritetty ratkoa.

– Valittamista ja epäkohtiin puuttumista pidettiin erittäin huonona asiana. Vallalla oli suorastaan vaikenemisen kulttuuri. Ihmiset lakkasivat puhumasta. Kun meni kahvihuoneeseen, kukaan ei puhunut normaalisti, vaan ihmiset alkoivat kuiskailemaan, lääkäri puuskahtaa muistellessaan työilmapiiriä.

"Sanotaan, että tänne on aina tulijoita"

Moni lääkäri pysyy HUS:ssa, koska siellä kertyy erityisosaamista. Haastavimmat potilaat hoidetaan siellä, eikä saatua osaamista voi käyttää muualla.

Myös tässä jutussa haastateltu huippuasiantuntija mietti lähtöään pitkään monen kollegansa tavoin. Hänkin murehtii, ettei voi käyttää erikoisosaamistaan nykyisessä työpaikassaan pienemmässä sairaalassa.

– Johdolta ei HUS:ssa saa tukea, että he yrittäisivät pitää osaajista kiinni. Sanotaan, että tänne on aina tulijoita. 

Erikoislääkärin mukaan potilaiden hoidosta ei kuitenkaan tingitty, vaikka työolot olivat kamalat.

– Henkilökunta venyi äärimmilleen, mutta eikö voimavarat pitäisi käyttää potilaiden hoitoon, eikä huonon ilmapiirin ja johtamisen sietämiseen, hän ihmettelee.

Lääkäri toivoo ratkaisua massiivisiin ongelmiin

MTV Uutisten haastattelema kokenut lääkäri toistaa useita kertoja haastattelun aikana, miten helpottunut hän on siitä, että voi kertoa kokemuksistaan vihdoin julkisuuteen.

Haastateltu lääkäri työskenteli sairaalassa Aki Lindenin ollessa toimitusjohtaja. Nykyisin sairaalan toimitusjohtaja on yksityispuolelta HUS:iin siirtynyt Juha Tuominen, jonka toivotaan muuttavan sairaalan kulttuuria. 

Haastatellulla on yksi selkeä toive nykyisille HUS:n johtajille. 

– Unohtakaa brändääminen muutamaksi vuodeksi ja lähtekää korjaamaan tätä massiivista työilmapiiri- ja johtamisongelmaa, joka HUS:ssa on, lääkäri vetoaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja