Hus huolissaan lasten ja nuorten harrastustoiminnan avaamisesta – grafiikka paljastaa: Harrastustartunnat selvässä nousussa pääkaupunkiseudulla

4:13
Lasten ja nuorten urheilutoimintaa vapautetaan pian pääkaupunkiseudulla – urheiluseura riemuitsee päätöksestä: "On helpottunut olo"

Harrastusten avaamista ei katsota suopeasti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

– Uskon, että toimijat ovat vastuullisia, mutta kyllä terveydenhuollon näkökulmasta rajoitukset ovat tärkeitä juuri nyt, kun muuntovirus on oven takana, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Vastoin hallituksen suositusta pääkaupunkiseudun koronakoordinaatio-ryhmä on päättänyt, että alueella avataan rajoitetusti lasten ja nuorten harrastustoimintaa.

Ryhmä perustelee päätöstään sillä, että lapset ja nuoret ovat kriisin takia erityisen haavoittuvassa asemassa ja harrastusten pitkäaikainen keskeytyminen on vaikuttanut negatiivisesti heidän hyvinvointiinsa.

Harrastustartunnat kasvussa

Mäkijärven mukaan kaikkien ikäryhmien harrastustartunnat ovat kasvussa HUS:in alueella.

– Joulukuussa tartuntoja oli alle kaksi prosenttia, mutta nyt niitä todetaan jo lähes kahdeksan prosenttia. Eniten pääkaupunkiseudulla on noussut kuitenkin työpaikalta tulleet tartunnat, sanoo Mäkijärvi

Koko maan alle 20-vuotiaiden koronatartuntoja oli kaikista tartunnoista yli 22 prosenttia.

Pandemian alusta alle 20-vuotiaiden tartuntoja on ollut alle 18 prosenttia.

Harrastustoiminnan rajoittaminen ja sen avaaminen ovat kuntien päätettävissä.

Pääkaupunkiseudun kunnat olivat päätöksessään yksimielisiä.

Ministeri Kiuru tyrmistyi

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru oli tyrmistynyt pääkaupunkiseuduen ratkaisusta avata  harrastustoimintaa.

– Tällä hetkellä olen huolissani siitä, että kaikille suomalaisille tulee oikea tilannekuva, joka vastaa todellisuutta. Me olemme tilanteessa näillä nykyrajoituksillä vedetään viimeisiä lenkkejä.

– Jos tilanne on huonontumassa, kuten tartuntatautiviranomaiset ennustavat, niin olemme hyvin nopesti tilanteessa, jossa hybridistategian taso kaksi joudutaan kohta ottamaan käyttöön.

– Tämä tarkottaa, että alueellisten rajoitusten sijaan otetaan käyttöön yhtenäiset valtakunnalliset rajoitukset, sanoo Kiuru.

Kiurun mukaan sen jälkeen on enää valmiuslainkäyttö jäljellä

– Tässä tilanteessa pitäisi pitää nykyiset rajoitustoimet voimassa, lisää Kiuru.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja