Hurja tarina pysäyttävien kolarikuvien takaa: 18-vuotias Elmeri Niskanen oli matkalla koululle, kun yhtäkkiä rysähti – "Tyttöystävä ja muut ajattelivat, että olenko kuollut"

18-vuotias Elmeri Niskanen oli matkalla koululle, kun yhtäkkiä rysähti 0:27

Elmeri Niskanen oli kavereineen matkalla koulullaan sijaitsevalle asuntolalle, kun rysähti. Koululle kaverukset eivät tällä viikolla päässeet, sen sijaan heidät kuljetettiin ambulanssilla sairaalaan. Nelikon hengen pelastivat turvavyöt.

Auto-onnettomuus tapahtui viime sunnuntaina Virolahdella. 18-vuotias Niskanen oli ratissa, kyydissä olivat pelkääjän paikalla istunut tyttöystävä ja takapenkillä matkusti kaksi kaveria.

Auto lähti käsistä tiellä olleen töyssyn aiheuttaman ilmahypyn jälkeen. Nopeusrajoitus tiellä oli 80 kilometriä tunnissa. 

– Ajoimme koululle johtavaa hiekkatietä, kun tiellä tuli vastaan kumpare, josta auto hyppäsi ilmaan. Sen jälkeen pamahdettiin maahan ja auto lähti lapasesta, Niskanen kertaa tapahtunutta MTV Uutisille.

– Kun pienen hypäyksen jälkeen päädyimme maahan, löin jarrut kiinni, mutta irtosoran takia se ei auttanut mitään. Sinnehän me lepikkoon mentiin. Ja sitten tömähti. Sinne koululle emme tällä viikolla nyt päässeet.

"Oli kauheaa, kun tajusi mitä oli tapahtunut"

Kaikki tapahtui nopeasti, eikä järkyttynyt Niskanen ole ihan varma siitä, kuinka monta kertaa auto pyöri ympäri ennen kuin se päätyi katolleen suuren kiven päälle.

– Siinä pyörittiin jonkun matkaa. Ensin osuttiin muistaakseni kiveen ja auto pyörähti kerran ympäri, sitten se pyöri metsässä vielä kerran tai pari ja lopulta pamahdimme katollemme kiven päälle.

– Ei siinä kerennyt paljoa ajatella, mutta olihan se ihan kauheaa, kun tajusi, mitä oli tapahtunut.

MTV uutisoi onnettomuudesta tuoreeltaan sunnuntaina hurjannäköisten kuvien kera. Niitä katsoessa ei voi kuin ihmetellä, että kaikki autossa olleet selvisivät turmasta suhteellisen vähin vammoin.

Ambulanssi saapui paikalle pian ja vei nelikon sairaalaan tarkastettavaksi.

Haava päässä ja aivotärähdys

Ambulanssin soitti takapenkillä istunut matkustaja.

– Vietimme sairaalassa seuraavan yön. Meidät tutkittiin ja kuvattiin, mutta mitään vakavaa ei onneksi löytynyt keneltäkään.

Pahiten kävi autoa kuljettaneelle Niskaselle. Hän sai päähänsä viiden sentin mittaisen haavan, ruhjeita nenään ja käteen sekä vakava-asteisen aivotärähdyksen, jonka hoito on vaatinut lepoa.

Pelkääjän paikalla istuneelle tyttöystävälle tuli turvavyöstä ruhjeita rintalastaan, mutta ei sen pahempaa.

– Minulla, tyttöystävällä ja ambulanssin soittaneella matkustajalla on nyt viikko sairauslomaa. Olen yrittänyt mahdollisimman paljon huilia ja nukkua.

"Kaikki miettivät, olenko kuollut"

Kaikkien vammat ovat onneksi melko vähäiset, mutta aluksi tilanne vaikutti paljon vakavammalta, erityisesti Niskasen osalta.

– Olin aluksi jonkun hetken tajuttomana. Kaikki miettivät, että olenko kuollut siihen kuskin paikalle, kun en reagoinut mitenkään ja päästä tuli verta niin pirusti. Vieressä istuva tyttöystävä ja muut ajattelivat, että olenko kuollut.

– Mutta sitten säpsähdin hereille ja tajusin, mitä oli tapahtunut. Otin turvavyön pois ja rysähdin ratin päälle.

Hurjista kuvista huolimatta kaikki autossa olleet pääsivät ulos omin jaloin.

– Sitten tuli kiire päästä pois autosta, koska se savusi aika pahasti. Ovi ei meinannut aluksi aueta, ja jouduin potkaisemaan sen auki. Pääsimme tyttöystävän kanssa molemmat sitä kautta ulos autosta. Siinä sitten ihmettelimme, että mitä on sattunut, että miten on tällä tavalla käynyt. Onneksi ei mennyt kauaa, kun palolaitos tuli paikalle.

Turvavyö pelasti hengen

Niskanen kertoo, että viime sunnuntain onnettomuus on paljon mielessä.

– On tätä aika paljon mietitty. Päässä pyörii se rymähdys ja ne ympäripyörimiset ja kaikki, mitä siinä tapahtui.

Auton rattiin meneminen arveluttaa kesällä kortin saanutta nuorukaista.

– Olen sanonut monelle, että nyt en vähään aikaan aja autoa. On sen verran kammoa. Jos aloittaisi niin, että istuu ensin autossa ja katselee ja sitten vasta rattiin ja auto käyntiin.

Niskanen haluaa erityisesti korostaa turvavyönkäytön tärkeyttä.

– Turvavyö pelasti meidän hengen. Jos ei olisi turvavyötä ollut, olisimme kuolleet sinne autoon. Turvavyön käyttö on ensiarvoisen tärkeää. Se yksi narunpätkä voi pelastaa hengen. Turvavyö pitää olla – aina, Elmeri Niskanen painottaa. 

Lue myös:

    Uusimmat