Huonoja uutisia siivousfriikeille: Säännöllinen siivoaminen voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia

Valkaisu- ja desinfiointiaineiden säännöllinen käyttö voi lisätä riskiä sairastua kuolemaan johtaviin keuhkosairauksiin, väittää tuore tutkimus.  

Vaikka kiiltävä lavuaari ja valkeutta hohtava vessanpönttö kuuluvatkin elämän pieniin iloihin, jatkuva siivoaminen ei ole ehkä sittenkään ole niin terveellistä kuin voisi luulla. Vaikka bakteerit saataisiinkin hävitettyä, voimakkaiden kemikaalien hengittäminen voi tuoda mukanaan omat ongelmansa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan säännöllisesti desinfiointi- ja valkaisuainetta käyttävillä ihmisillä on huomattavasti suurempi riski sairastua keuhkoahtaumatautiin kuin niillä, jotka eivät ole säännöllisesti tekemisessä siivousaineiden kanssa. Lisäksi jo aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet desinfiointiaineiden ja astman yhteyden. 

Kemikaaleille altistuminen vastaa voimakasta tupakointia

Yli 55 000 sairaalassa työskentelevää hoitajaa analysoineessa tutkimuksessa todettiin, että niillä henkilöillä, jotka käyttivät siivousaineita vähintään kerran viikossa, oli kohonnut riski sairastua keuhkoahtaumatautiin. Näiden ihmisten kohdalla riski oli kohonnut jopa kolmanneksen verrattuna kemikaaleille altistumattomiin ihmisiin.

Sairaus diagnosoidaan yleensä tupakoitsijoille ja niille, jotka kärsivät pitkäaikaisesta altistumisesta pölylle ja epäpuhtauksille. Vasta nyt alkoholia, vetyperoksidia ja valkaisuainetta sisältävien tuotteiden on myös todettu liittyvän kyseiseen sairauteen.

Vaikka tutkimukseen osallistui pääasiassa hoitajia, tekijöiden mukaan monet tutkimuksessa mukana olleet pesuaineet ovat käytössä myös useissa tavallisissa kotitalouksissa.

Tutkija tohtori Orianne Dumas esitteli tulokset kansainvälisessä konferenssissa maanantaina. Tutkija haluaa korostaa, että lisätutkimuksia desinfiointiaineiden vaikutusten selvittämiseksi kotioloissa tarvitaan.

Lähteet: Independent, Metro

***

Katsomo-video ei ole saatavilla


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja