Saksalaistutkimus paljastaa: Keittiösieni on kodin likaisin esine – edes keittäminen ei poista taudinaiheuttajia

Lähes joka kodin tiskialtaan reunalta löytyvä keittiösieni on yksi tyypillisimmistä ruokamyrkytyksen aiheuttajista.

Koska olet viimeksi vaihtanut keittiösienesi uuteen? Se kannattaisi tehdä hyvinkin pian, sillä Scientific Reportsissa julkaistun tuoreen tutkimuksen mukaan keittiösienesi on todennäköisesti likaisempi kuin vessapönttösi.

Vielä huolestuttavampi uutinen on, että sienen peseminen ei auta asiaa lainkaan – bakteerit ovat ja pysyvät. Saksalaistutkimuksen mukaan edes keittiösienen keittäminen tai mikrottaminen eivät auta hävittämään siinä pesiviä miljardeja bakteereja.

Keittiösienessä piilee todellinen ruokamyrkytysriski

Tutkijat ottivat näytteitä tavallisten ihmisten kodeista löytyvistä keittiösienistä ja tulivat löytäneeksi niistä suuren määrän gammaproteobakteereja. Tämä bakteeriluokka sisältää suuren joukon erilaisia taudinaiheuttajia, jotka voivat aiheuttaa elimistöön päästyään niin ruokamyrkytystä kuin salmonellaakin.  

Löydöksen mukaan keittiösienessä voi piileskellä jopa 54 miljardia bakteerisolua yhden senttimetrin kokoisella alueella. Tämä on huomattava määrä, kun vertaa asiaa vaikkapa ihmiskehoon, joka koostuu 37,2 miljardista bakteerisolusta.

Keittiösienten huokoinen materiaali ja sen hyvä imukyky tarjoavat bakteereille ihanteellisen kasvuympäristön. Keittiösienet eivät ainoastaan tarjoa bakteereille hyvää kasvupaikkaa, vaan ne myös levittävät bakteereita kodin pinnoille, mikä voi pahimmassa tapauksessa johtaa ristikontaminaatioon ja ruokamyrkytyksen syntymiseen.

Toisin kuin voisi luulla, keittiösienten puhdistamisella ei ole asiaan lainkaan vaikutusta, jopa päinvastoin. Säännöllisesti puhdistettujen sienten bakteerimäärä ei eronnut lainkaan puhdistamattomien sienten bakteerimäärästä – pesun todettiin jopa luovan bakteereille enemmän kasvutilaa.

Tutkijat suosittelevatkin vaihtamaan keittiösienen viikoittain uuteen sen sijaan, että yrittäisit pitää ne puhtaana. Se todella kannattaa. 

Lähde: Dailymail

Korjaus: 3.8.2017 klo 11.44 summat muutettu muotoon miljardia. 

***


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja