Mainos

Huolestuttava tutkimustulos: Kosmetiikan hittituotteista löytyi kiellettyjä aineita

Joka kolmas Ruotsissa myynnissä oleva ripsiseerumi sisältää kiellettyä lääkeainetta, käy ilmi Ruotsin lääkeviranomaisen Läkemedelsverketin tutkimuksesta. Seerumit ovat suosittu kauneudenhoitotuote myös Suomessa.

Läkemedelsverket on hiljattain selvittänyt 26:n ripsiä kasvattavan seerumin sisältämiä aktiiviaineita. Joka kolmannesta tutkitusta ripsiseerumista löydettiin lääkeaine bimatoprostin johdannaisia.

Bimatoprostia käytetään silmänpaineen alentamiseen, eikä sitä ole tarkoitettu terveen ihmisen käyttöön, vaikka johdannaisten yhtenä sivuvaikutuksena onkin ripsien liikakasvu. Muita sivuvaikutuksia ovat esimerkiksi silmien ärsytys, kutina, punoitus sekä silmänpaineen ja näkökyvyn muutokset.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean yliproviisori Kristiina Pellas kertoo, että toisin kuin Ruotsissa, Suomessa tuotteet ovat edelleen myynnissä – ainakin toistaiseksi.

Fimea on käynyt keskustelua RevitaLash Advanced -nimisen ripsiseerumin valmistajan kanssa viime vuodesta alkaen, ja luokitteluprosessi on yhtä kesken.

– Fimea ei ole tehnyt valituskelpoista luokittelupäätöstä asiasta, vaan on todettu, että tuotteen koostumusta tulee muuttaa, jotta sen myynti voi jatkua. Valmistaja tietää aivan tarkalleen, että tuote ei ole varsinaisesti kosmetiikkaa, vaan useat maat ovat löytäneet sieltä lääkeaineen johdannaisia, Pellas sanoo.

RevitaLash Advanced -tuotetta maahantuovan Fenix Beauty Oy:n toimitusjohtaja Marjo Fischer on tietoinen Läkemedelsverketin tutkimuksesta.

– Ruotsi tekee päätöksensä ja Suomi tekee päätöksensä. Ymmärtääkseni Suomen viranomaiset ovat päätäntävaltaisia ja harkintakykyisiä itse. Tuote on EU-lainsäädännön mukainen, kuten se on ollut koko ajan, Fischer kommentoi.

Nämä ripsiseerumit kiellettiin Ruotsissa

- Xlash Eyelash Enhancer

- Neulash

- Neulash (New improved formula)

- NeuveauBrow

- NeuveauBrow (New improved formula)

- RevitaLash

- Nutraluxe MD Lash

- M2 Lashes Eyelash activating serum

- Peter Thomas Roth Lashes to die for Platinum

Useat valmistajat ovatkin jo uusilla koostumuksilla ja nimillä tuoneet keväällä markkinoille ripsiseerumeita, jotka eivät sisällä lääkeainetta.

Fimea varoittaa silti kuluttajia ripsiseerumeiden käytöstä.

– Jo sekin viittaa siihen, onko kyseessä normaali kosmeettinen tuote, jos hinta on kymmenkertainen. Fimea on tosiaankin varoittanut aina kuluttajia, kun näistä seerumeista on ollut kyse, yliproviisori Pellas sanoo.

(22.8.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.