Huolehdi suolistostasi!

Ravintoasiantuntija Paula Heinonen tietää, että suoliston merkitys terveydelle on valtava. Pienillä kikoilla ihminen saa huomattavasti paremman olon ja kroppa voi paljon paremmin. Avainsanoja ovat ruokavalio ja ulkoilu.

Pienestä päivittäisestä kävelylenkistä voi olla enemmän hyötyä kuin arvaisikaan. Terveellinen elämäntapa ei nimittäin vaadi hikijumppaa, sillä rauhallinen ulkoilu saa suoliston tyytyväiseksi.

"Kroppa pitäisi viedä päivittäin ulkoilemaan, sillä suolisto laiskistuu, jos sillä ei ole tarpeeksi töitä. Esimerkiksi toimistotyöläisen suolisto saa liian vähän liikuntaa, jos työpäivän jälkeen rojahdetaan sohvalle", Paula Heinonen kertoo.

Ulkoilun lisäksi veden juominen on välttämätöntä. Muut nesteet eivät aja samaa asiaa, esimerkiksi kahvilla on jopa päinvastainen vaikutus, sillä se kuivattaa elimistöä.

Lisäksi kofeiini kiihdyttää suoliston toimintaa ja saattaa aiheuttaa ripulia. Kofeiini edistää myös mahalaukun suolahapon muodostusta ja saattaa aiheuttaa närästystä. Light-juomat taas turvottavat.

Tumma ei tarkoita täysjyvää

Uusi terveellinen elämäntapa pitäisi pitää mielessä koko kauppareissun ajan, sillä ruokavaliossa tulisi olla muun muassa riittävästi kuituja ja magnesiumia. Kärryyn ei saisi laskea mitään ennen kuin paketti tai pussi on tarkkaan syynätty, paketti saattaa nimittäin hämätä asiakasta.

"Vilja pitää ehdottomasti oppia valitsemaan. Vaikka leipäpussissa lukisikin että "täysjyväruista", asia pitää vielä tarkistaa ainesosaluettelosta. Ruisjauhot saattavat olla täysjyvää, mutta leipään on saatettu sekoittaa muitakin jauhoja."

Helpoimmalla selviää, kun katsoo ravintoarvotaulukosta kuitumäärän. Jos tuotteessa on ravintokuitua yli kymmenen grammaa sadassa grammassa, kuitupitoisuus on oikein hyvä. Myös pastojen ja riisien suhteen pitää olla tarkkana. Tumma ei vielä tarkoita terveellistä.

"Paketissa pitää lukea, että sataprosenttista täysjyvää."

Elimistö tarvitsee myös proteiinia, mutta suolisto ei Heinosen mukaan tykkää kauheasti punaisesta lihasta. Kala, vaalea liha, pähkinät, linssit, siemenet ja pavut sekä maustamattomat hapanmaitotuotteet ovat sen sijaan hyviä proteiinin lähteitä.

Nälkälakolla ei laihdu

Yleinen harhaluulo on, ettei terveelliseen ruokavalioon kuuluisi lainkaan rasvaa. Heinonen painottaa, että rasva on tärkeä osa ruokavaliota, mutta rasvan pitää olla tietynlaista.

"Kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä, kalaa, kalaöljyjä, siemeniä ja pähkinöitä", Heinonen opastaa.

Ruokaremontin jälkeen kestää jonkin aikaa ennen kuin elimistö on tottunut uuteen ruokavalioon.

"Usein ihminen pelästyy, kun kolmen päivän kuluttua kaikki ei ole hyvin. Totuttautuminen riippuu siitä, mitä on takana. Jos on elänyt vuosia epäterveellisesti, voi mennä puoli vuotta."

Terveellinen ruokavalio sopii myös painonpudottajalle, kunhan energiansaantimäärä on oikea. Heinosen mukaan syömättä jättäminen on harmillisen yleinen virhe. Paino ei laske, jos ei syö.

"Elimistö ei päästä grammaakaan irti, sillä elimistössä vallitsee "nälänhätä". Kun elimistö tajuaa, että ruokaa tulee säännöllisesti, painonpudotuskin käynnistyy. Kehottaisin syömään pieniä määriä useasti päivässä, mutta ei ole yhtä dieettiä, joka sopisi kaikille. Ihmiset ovat yksilöllisiä."

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja