Huikea terveyspommi: Tätä luonnon antibioottia kannattaa nyt syödä

Talvella vastustuskykyä voi parantaa syömällä esimerkiksi herkullisia sipuleita.

Sipuli on tärkeä aines niin kotikeittiöissä kuin huippuravintoloissakin. Suomalaiset ahmivat sipulia vuosittain yli 5,2 kiloa henkeä kohden ja syystäkin: erilaiset sipulit antavat nimittäin paitsi vastustamatonta makua ruokiin, edistävät ne myös tutkitusti terveyttä. Sipuli on Suomen neljänneksi suosituin vihannes heti kurkun, tomaatin ja porkkanan jälkeen.

Antibioottinen sipuli ehkäisee sairauksia

Hyvän makunsa lisäksi sipuli tekee hyvää myös terveydelle!

Tutkimusten mukaan sipulit osana monipuolista, kasvispainotteista ruokavaliota alentavat veren kolesterolitasoa, vahvistavat immuunijärjestelmää ja auttavat jopa ehkäisemään syöpä- ja sydän- ja verisuonisairauksien kehittymistä. Tutkimustulokset ovat myös osoittaneet, että säännöllisesti sipuleita ja valkosipulia syövät ihmiset sairastuvat muita harvemmin erilaisiin syöpäsairauksiin.

Mikä sitten tekee sipuleista terveellistä syötävää? Kotimaiset Kasvikset ry:n mukaan sipulien terveysvaikutukset aiheutuvat niiden sisältämistä orgaanisista rikkiyhdisteistä ja flavonoideista. Sipulit sisältävät muun muassa voimakasta antioksidanttia kversetiiniä.

Sipuleiden sisältämä allisiini puolestaan vaikuttaa antibioottisesti. Sipulia onkin kautta aikain käytetty bakteerien tuhoajana, heikentyneen vastustuskyvyn kohentajana ja ruoansulatuksen parantajana.

Herkullisia sipulireseptejä:

Kinkku-sipulipasta:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat