HS: Pienet ruokaketjut ahdingossa – "Suomessa ei ymmärretä, ettei halpaa ruokaa ole"

Pienten ruokakauppaketjujen tulevaisuus on vaakalaudalla, jos asenteet eivät muutu eikä rahoittajia löydy.

Pienet lähi- ja luomuruokaan erikoistuneet ruokakaupat ovat lisääntyneet erityisesti pääkaupunkiseudulla viime vuosina. Helsingin Sanomien mukaan pienet toimijat jäävät kuitenkin helposti suurten päivittäistavarakauppaketjujen jalkoihin.

Muun muassa Anton & Anton -kauppaketju on hakenut jo puolen vuoden ajan uutta ulkopuolista rahoitusta yritykselleen, jotta ketjun toiminta voisi jatkua ja laajentua. Ketjun perustajan Niina Hietalahden mukaan riskinottajia ei ole löytynyt.

– Suomessa ei edelleenkään ymmärretä täysin, ettei halpaa ruokaa ole. Halpa hinta otetaan aina tuottajan selkänahasta, Hietalahti toteaa Helsingin Sanomille.

Rahoituksen saaminen vaikeaa

Hietalahden mielestä suurten ketjujen halpa tarjonta vääristää kuluttajien hintakäsitystä. Toinen suuri ongelma on rahoituksen saamisen vaikeus. Anton & Anton aloitti alun perin toimintansa Porvoossa vuonna 2008. Tämän jälkeen ketju laajentui Helsingin Töölöön, Kruunuhakaan ja Kulosaareen. Nyt Porvoon liike on jo jouduttu sulkemaan ja Kulosaaren kaupan kohtalo on vaakalaudalla.

Kauppaketju on tehnyt viime vuosina satojen tuhansien eurojen tappiota. Hietalahti ei kuitenkaan aio luovuttaa. Yritys etsii edelleen kuumeisesti rahoittajaa, vaikka tie on tähän mennessä ollut pitkä ja muhkurainen.

– Olemme törmänneet myös siihen, että mahdolliset sijoittajat, joilla on omia kauppasuhteita isoihin ketjuihin, eivät uskalla lähteä kilpailevaan toimintaan mukaan, Hietalahti toteaa.

Hietalahti kertoo MTV3:n Makuja-sivustolle, että muutama rahoittaja on nyt Helsingin Sanomien jutun ilmestymisen myötä ottanut yhteyttä ja kertonut palveluistaan.

Anton & Antonin lisäksi näkyviä toimijoita pienien ruokaketjujen alalla ovat Eat & Joy Maatilatori sekä Sitran osaksi omistama Aitokauppa. Myös näillä ketjuilla on ollut toimintavaikeuksia eikä kauppa ole käynyt odotetusti.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja