HS: Pääministeri Marin Nato-jäsenyyden kannalla jo ennen Venäjän hyökkäystä – "Meidän pitää olla rohkeita"

Presidentti Niinistö ja pääministeri Marin kannattavat Nato-jäsenyyttä – katso analyysi 21:19
Presidentti Niinistö ja pääministeri Marin kannattavat Nato-jäsenyyttä – katso analyysi

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa kääntyneensä kannattamaan sotilasliitto Naton jäsenyyttä jo kauan ennen kuin Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa helmikuun loppupuolella.

Marin kertoo Nato-kantansa muuttuneen myönteiseksi pääministerikautensa aikana.

–  Kantani muuttumiseen vaikutti ennen muuta sen näkeminen, kuinka tiivistä yhteistyötä puolustuksen puolella monet EU-maat tekevät Naton puitteissa, pääministeri kertoo lehdelle.

Aiemmin Nato-jäsenyyteen kielteisesti suhtautunut Marin sanoo, että myös Venäjän yhä pahentunut toiminta on vaikuttanut hänen näkökantansa muuttumiseen.

HS:n haastattelussa Marin kertoo olleensa pian Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen varma siitä, että Suomi ja todennäköisesti Ruotsikin hakisivat Naton jäsenyyttä.

Marin uskoo Ruotsin tulevan samalle kannalle Suomen kanssa ja arvelee, että maat jättävät todennäköisesti hakemuksensa ensi viikolla yhtä aikaa.

Pääministeri kertoo Suomen varautuneen Venäjän mahdollisiin vastatoimiin hyvin, mutta toteaa, että ihmiset saavat silti kantaa huolta tilanteesta.

–  Mutta itse ajattelen niin, että meidän pitää olla rohkeita ja tehdä nämä päätökset, jotka ovat mielestäni oikeita ja jotka takaavat Suomen ja suomalaisten turvallisuuden paitsi nyt myös pitkälle tulevaisuuteen.

SDP:n odotetaan muuttavan Nato-kantaansa puoluevaltuuston kokouksessa tänään.

 Siihen, tulisiko Suomen tavoitella Naton tukikohtia, Marin ei HS:n haastattelussa halua ottaa vielä kantaa.

Lue myös:

    Uusimmat