HS: Asiantuntijan synninpäästö: Lapselle saakin antaa suukon suulle – karies ei tartu

Asiantuntijalääkärin mukaan vanhempien ei tarvitse olla huolissaan kariesbakteerin tarttumisesta lapsen suuhun, selviää Helsingin Sanomien julkaisemasta artikkelista.  

Vanhempien ei tarvitse jättää hellyydenosoituksia väliin karieksen pelossa. Helsingin Sanomien haastatteleman Hammaslääkäriliiton asiantuntijalääkäri Hannu Hausen mukaan kariesbakteereista ei ole haittaa poskien tai kielen pinnalla. Bakteerit tarttuvat lasten hampaisiin vasta silloin, jos lapsen ruokavalio sisältää runsaasti sokerisia tuotteita.

Lääkärin mukaan paras tapa estää karieksen tarttuminen hampaisiin on säännöllinen ruokailu ja sokeristen juomien, kuten mehujen rajoittaminen. Vanhemmat voivat estää karieksen tarttumisen lapselle hoitamalla hyvin myös omia hampaitaan.

Vanhemmat voivat siis huoletta suukotella lapsiaan ilman pelkoa kariestartunnasta. Myöskään satunnaisesta yhteisestä vesipullosta juomisesta ei ole haittaa, varsinkaan jos vanhemman hampaat ja lapsen ruokavalio on kunnossa. Asiantuntijat eivät kuitenkaan suosittele säännöllistä yhteisten ruokailuvälineiden tai hammasharjojen käyttöä.

Video: Sokeriset herkut aiheuttavat hampaiden reikiintymisen lisäksi ylipainoa. 

10:36

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.