HS: Suomi sai tiedon UM:n vakoilusta Ruotsilta

Suomi sai tiedon ulkoministeriöön kohdistuneesta vakoilusta Ruotsilta, kertoo Helsingin Sanomat. Lehden mukaan vuodosta kerrottiin heti vain presidentille, pääministerille ja joillekin avainministereille.

Ruotsissa on ollut voimassa vajaat viisi vuotta niin sanottu FRA-laki, joka mahdollistaa rajat ylittävän viestiliikenteen seurannan.

Ruotsalaisen Svenska Dagbladet -lehden lähde arvioi vuonna 2008, että Venäjän ulkomainen verkkoliikenne kulkee lähes kokonaan Ruotsin kautta.

Helsingin Sanomat kirjoitti kesällä, että Suomen kautta kulkee arviolta 500 gigabittiä verkkoliikennettä sekunnissa. Tästä puolet on suomalaisilta teleoperaattoreilta Ruotsiin lähtevää dataa ja puolet venäläisiltä teleoperaattoreilta Suomen kautta Ruotsiin menevää dataa.

MTV3 uutisoi toissa päivänä, että Suomen ulkoministeriötä on vakoiltu pitkään, ja vakoilusta epäillään Venäjää ja Kiinaa. Kiinan Suomen-suurlähetystö kiisti eilen, että se olisi vakoilun takana.

Ulkoministeriön tietohallintojohtajan Ari Uusikartanon mukaan Suomi sai tiedon vakoilusta tammikuussa. Uusikartanon mukaan ulkoministeriötä vakoillut taho on ollut kiinnostunut suomalaisesta päätöksenteosta ja asioiden valmistelusta.  

(MTV3 - STT) 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja