Housesitting halpa tapa majoittua lomamatkalla

Talonvahtiminen on halpa, käytännöllinen ja trendikäs tapa majoittua vieraaseen kaupunkiin. Talon omistaja luovuttaa asuntonsa matkaajan käyttöön samalla, kun on itse poissa kaupungista.

Kaikki pitkälle lomalle lähtevät eivät halua jättää taloaan koko ajaksi autioksi. Varkaat saattavat pelottaa ja huonekasvit jäädä kastelematta. Siksi on trendikästä luovuttaa asuntonsa kohteeseen halajavan lomalaisen käyttöön oman lomansa ajaksi.

Housesitting eli talon vahtiminen toimii niin, että asunnon omistajan lähtiessä itse matkalle, omistajan asuinkaupunkiin suuntaava matkalainen saa majoittua hänen asuntoonsa haluamakseen ajaksi. Asuntoon majoittujalle annetaan käyttöön asunnon avaimet ja hän voi asua siinä kuin kotonaan, omistajan olematta paikalla.

Talonvahtija saa siis halvan loma-asunnon käyttöönsä – talo voi olla niin upea tai sijainti niin hyvä, ettei vastaavaan olisi muuten varaa tai mahdollisuuksia. Vastavuoroisesti talon omistajan asuntoa pidetään kunnossa ja asutun näköisenä.

Raha ei aina edes vaihda omistajaa, mutta talonvahti-sopimuksia on erilaisia. Joissain tilanteissa talon omistaja voi periä talossa asumisesta vuokraa, joka on kuitenkin paljon hotelleja halvempi, tai maksaa palkkion: jos talon vahtimiseen kuuluu esimerkiksi lemmikkieläinten tai puutarhan hoitoa, talonvahtija voi saada siinä asumisesta korvauksen.

Kokemukset enimmäkseen positiivisia

Kuka tahansa voi ruveta talonvahdiksi ja monet internet-sivustot välittävät taloja ja vahtijoita. Saara löysi lomamajoituksen Kööpenhaminasta talonvahteja netitse välittävän yrityksen kautta.

Saaralta perittiin vuokraa, mutta viikon majoittuminen tuli paljon halvemmaksi kuin hotellissa. 

– Asumiseen ei kuulunut mitään loppusiivousta kummempia tehtäviä, Saara kertoo kokemuksestaan.

Asunnon omistaja sattui olemaan Suomessa pidemmällä lomalla ja hän vuokrasi asuntoa usealle lomalaiselle peräkkäin.

Hotelliin nähden ainoana negatiivisena puolena voisi Saaran mukaan pitää sitä, että siivous täytyy todella tehdä itse eikä aamiainenkaan ole valmiina. Tämä on kuitenkin myös talonvahtimisen vahvuus.

– Se, että oli keittiö käytössä, oli ehdottomasti plussaa.

Säästöä ei tule siis pelkistään majoituskuluista. Matkabudjetti ei venähdä yli äyräidensä, kun on mahdollisuus tehdä itse ruokaa eikä jokaista ateriaansa tarvitse syödä ravintolassa.

 

Lähteenä käytetty haastattelun lisäksi The Guardianin artikkelia.

Lue myös:

    Uusimmat