"Hollywood-tyypit eivät aina ole moraalin jättiläisiä" – saako rakkauselokuvista huonoja malleja parisuhteeseen?

I can’t live without you! Rakkauden pakonomaista takertumista voi tutkia esimerkiksi populäärimusiikissa. Kauniitakin rakkauden kuvauksia on olemassa.

– Kaikkien rakkauden muotojen pohjalla on lähimmäisenrakkaus, työterveyspsykologi Jouni Luukkala kuvaa.

Näin rakkautta ovat luonnehtineet rakkausprofessorina tunnettu Kaarina Määttä ja Satu Uusiautti.

Olemassa on rakkauden eri lajeja: rakkaus vanhempiin, lapsiin, työhön, harrastuksiin tai luontoon, isänmaahan, itseen.

 – Myös romanttisen rakkauden syvin kerros kumpuaa lähimmäisenrakkaudesta. Siinä on tietysti omat erityispiirteensä, Luukkala jatkaa.

– Rakkaus on ääriolosuhde siinä mielessä, että se herättää ristiriitaisia tunteita. Se herättää myös suuria pelkoja, koska rakkaan voi menettää monesta eri syystä: sairauden, onnettomuuden, työnarkomanian, päihteiden vuoksi. Tai obsessiivisuuden: toinen juoksee karkuun.

Obsessiivisuutta, rakkauden pakonomaista takertumista, voi tutkia esimerkiksi populäärimusiikissa. Kuinka moni riutunut sielu laulaakaan I can't live without you?

Luukkala käytti Kukoistava parisuhde -teoksensa lähteenä tietokirjojen lisäksi populaarikulttuurin laadukkaita tuotoksia. 80 lähteestä 32 oli muuta kuin tietokirjallisuutta.

– Arvostan suuresti taiteilijoita. Heillä on psykologisesti uskottavia kertomuksia parisuhteista, Luukkala kuvaa.

Moraalin ja romanttisten valintojen välinen jännite

Millainen elokuva sitten antaa kauniin kuvan rakkaudesta? Esimerkiksi Hiljaiset Sillat, pääosissa Clint Eastwood ja Meryl Streep.

– Olen sen nähnyt 5-10 kertaa. Siinä on mielestäni hyvä, moraalin ja romanttisten valintojen välinen jännite. Olen toki nähnyt paljon huonojakin elokuvia, Luukkala tunnustaa.

Hyvänä rakkauselokuvana pitämänsä Elegian hän puolestaan on nähnyt noin 30 kertaa: monilla kielillä, äänellä, ilman ääntä, yksin, seurassa, viinilasin ja juustolautasenkin kanssa.

– Ihmissuhteissa on aina moraalinen ulottuvuus ja jännite romanttisten valintojen ja moraalin välillä. Suvi Teräsniskan Vaiettu rakkaus -kappale oli todella suosittu hitti. Sehän kertoo salarakkaasta, Luukkala sanoo.

–  Mielestäni huonot elokuvat antavat huonoja vihjeitä. Elokuvia pitää aina katsoa kriittisesti. Eiväthän Hollywood-tyypit aina ole parisuhdetarinoissa moraalin jättiläisiä.

Toimituksen suosikit

Kokosimme listan romanttisia elokuvia, joita toimitus suosittelee!

Kun Harry tapasi Sallyn
Kommentti: Se vain on niin ihana, hauska, hyvänmielen elokuva. Ei laminoituja hampaita eikä täydellisen näköisiä ihmisiä, vaan jotain aidompaa. Klassikko, joka kestää helposti tuhat katselukertaa.

Järki ja tunteet
Kommentti: Elokuvan naiset edustavat hyvin sitä, miten eri tavoin rakkauteen voi suhtautua: toinen peittelee tunteitaan, ajattelee järjellä, toinen taas antaa tunteiden viedä ja on altis sydänsuruille. Kaunis, raastavakin tarina kestää kesät ja talvet.

Titanic
Kommentti: Teininä näin tämän leffateatterissa kahdeksan (8) kertaa. Upeat musiikit, dramaattinen loppu. Ja se koru, joka katoaa mereen... En uskalla katsoa tätä nyt aikuisena uudelleen, ettei illuusio tuhoudu.

The Notebook
Kommentti: Kaikki haaveilevat siitä, että saisi vanheta yhdessä.

(500) Days of Summer
Kommentti: Ihan erilainen romanttinen elokuva kuin ne muut. Jokaisella katselukerralla tästä saa jotain uutta ja hahmoja alkaa ymmärtää uudella tavalla. Kaiken kruunaa tietysti ihana Joseph Gordon-Levitt.

Notting Hill
Kommentti: Siinä on jotain mukavaa, ja odotusta herättävää, se ei ole yhtään pahamielinen. Huomaan katsovani sen aina, kun se tulee uusintana telkkarista.

Lue myös:

    Uusimmat