HOK-Elannon ex-kiinteistöpäällikkö kiisti jyrkästi suosineensa ketään

– En ole koskaan suosinut ketään, eikä koskaan ole ollut tarkoitus suosia ketään. Kenellekään ei ole myöskään aiheutunut vahinkoa, HOK-Elannon ex-kiinteistöpäällikkö Jari Leivo sanoi kuulemisessaan Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina.

Leivo kertoi käyttäneensä suhteitaan hyväkseen pyytäessään sponsoreita tyttäriensä kilparatsastukseen, mutta hän kiistää syyllistyneensä mihinkään rikolliseen. Hänen mukaansa asiat on käännetty täysin päälaelleen.

Leivoa epäillään noin 800 000 euron lahjusten ottamisesta muun muassa rakennusyhtiöiltä suosiakseen niitä työssään vuosina 2005–2012. Hänen työhönsä kuului esimerkiksi uusien liikepaikkojen suunnitteluttaminen ja rakennuttaminen.

Poikkeuksellisen laajoissa lahjussyytteissä on kyse muun muassa siitä, tiesikö työnantaja sponsoroinnista ja suosiko Leivo tai oliko Leivolla mahdollisuutta tai tarkoitusta suosia HOK-Elannon yhteistyökumppaneita.

Leivon mukaan kaikki rakennushankkeet kilpailutettiin normaalisti, eikä suosimisväite istu kuvaan.

Hän vetosi myös siihen, että sponsoreille annettiin näkyvyyttä.

– Jos minulla olisi peiteltävää, en todellakaan olisi toiminut näin, Leivo sanoi.

Leivon mukaan työnantaja tiesi

Leivon mukaan esimerkiksi entinen HOK-Elannon toimitusjohtaja Arto Hiltunen oli mukana auttamassa sponsorihankinnoissa.

– Hän tiesi alkuvaiheessa, mitä firmoja oli mukana tai minkälaisia summia siinä oli. Hän on vahvistanut jälkeenpäin useissa keskusteluissa, että on tiennyt sponsoroinnista, Leivo sanoi.

Hänen mukaansa myös nykyinen toimitusjohtaja Matti Niemi tiesi tai ainakin antoi ymmärtää tienneensä HOK-Elannon yhteistyökumppanien sponsoroinnista. Myös HOK-Elanto osallistui sponsorointiin.

Leivon mukaan työnantaja on hyväksynyt sponsoroinnin vähintäänkin hiljaisesti, mikä puolustuksen mukaan poistaa teon rangaistavuuden.

Leivon toimintaa voimakkaasti viime viikolla oikeudessa kritisoinut Niemi kiisti tienneensä syytteessä kuvatusta sponsoroinnista ja tuomitsi sen jyrkästi.

HOK-Elanto tai Niemi eivät ole jutussa syytettynä rikoksista.

Rahat käytettiin kilparatsastukseen

Kaikki sponsorirahat menivät riidattomasti tytärten kilparatsastuskuluihin.

– Euroakaan ei ole tullut tilille, kaikki sponsorirahat on nostettu toteutuneita kilpailu- ja valmennuskustannuksia vastaan, Leivo sanoi.

Leivon mukaan kilpaurheilun kustannuksiin meni vuosittain noin 40 000–50 000 euroa.

– Tavallinen perhe ei voi ilman sponsoreita harrastaa lajia, Leivo kertoo.

Leivon lahjomisesta syytettynä on yhteensä 13 ihmistä, joista viittä syytetään törkeästä lahjusrikoksesta. Lisäksi syyttäjä vaatii yhteisösakkoja neljälle yritykselle. Syytetyt ovat kiistäneet syytteet. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja