Hoikistava terveyspommi – suomalaisten suosikista vuoden marja

Suomalaisten suosikkimarja mustikka valittiin vuoden marjaksi - eikä syyttä.

Arktiset Aromit ry on valinnut vuoden 2013 marjaksi superruoaksikin tituuleeratun mustikan. Mustikka on maukas, monikäyttöinen ja ravintorikas sisältäen runsaasti C- ja E-vitamiineja.

Luonnonmustikka voittaa pensasmustikan

Suomalaisten suosikkimarja mustikka on melkoinen terveyspommi! Sen lisäksi, että mustikka ehkäisee tutkimusten mukaan diabetesta sekä muistihäiriöitä, voi se kuitujen ansiosta jopa auttaa hoikistumaan.

Arktiset Aromit ry:n mukaan mustikan valttina ovat sen sisältämät voimakkaan siniset värit. Pääosa niistä on antosyaaneja, joita luonnonmustikassa on yli kolminkertaisesti viljeltyyn pensasmustikkaan verrattuna. Ero marjojen antosyaanipitoisuudessa johtuu siitä, että luonnonmustikassa myös malto on sininen, kun taas pensasmustikka on sisältä vaalea.

Antosyaanit suojaavat kasvia UV-säteilyltä, kasvitaudeilta, kylmyydeltä ja kuivuudelta. Antosyaanit toimivat myös hapettumista estävinä ja mikrobeja tuhoavina yhdisteinä. Ihmiselle antosyaaneilla on havaittu olevan useita terveyshyötyjä. Tutkimukset ovat todistaneet, että antosyaanirikas ravinto ehkäisee valtimonkovettumatautia, ja on yhteydessä matalampaan verenpaineeseen sekä vähäisempään verisuonten jäykkyyteen edistäen siten sydämen hyvinvointia.

Monikäyttöinen mustikka

Herkullinen mustikka on metsiemme monipuolinen aarre, joka sopii raaka-aineeksi niin marjakeittoihin, leivonnaisiin, pirtelöihin, puuroihin kuin mehuihinkin. Mustikkaa voi säilöä pakastamalla, kuivaamalla, survomalla sekä keittämällä mehuksi ja hilloksi.

Elintarviketeollisuus käyttää mustikkaa mehujen, hillojen, mehutiivisteiden, kuivattujen marjojen, marjajauheiden sekä vilja- ja meijerituotteiden valmistuksessa. Kansainväliset, suomalaista mustikkaa ostavat yritykset, käyttävät metsämustikkaa runsaasti ravintolisien sekä kosmetiikka-, lääke- ja hyvinvointiteollisuuden tuotteissa. Erityisesti Aasian maihin suomalaista metsämustikkaa ja mustikkatuotteita viedään miljoonia kiloja vuosittain.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja