Hoida selkäkipua lääkkeettömästi – lue vinkit

Selkäkipu on yleinen vaiva, johon löytyy useita eri syitä. Lue vinkit selkäkivun lääkkeettömään hoitoon, mutta keskustele lääkärisi kanssa ennen vinkkien kokeilemista.

Jooga

Annals of Internal Medicine -lehdessä julkaistu brittiläinen tutkimus osoitti, että joogan säännöllinen harrastaminen vaikutti positiivisesti alaselkäkivuista kärsivien vointiin. Tutkittavat harrastivat joogaa kolme kertaa viikossa kolmen kuukauden ajan, verrokkina olleita henkilöitä hoidettiin lääkkeillä ja fysioterapialla. Heidän kohdallaan saavutetut tulokset olivat heikommat.

Venyttely

Sama tutkimus osoitti, että joogan lisäksi myös venyttelyllä on yhtä myönteisiä vaikutuksia selkäkipuihin. Testattavat henkilöt kävivät 52 minuuttia kestävillä venyttelytunneilla, jotka sisälsivät 15 venyttelyharjoitusta. Venytykset keskittyivät kaikkiin suurimpiin lihasryhmiin korostaen erityisesti jalkoja ja ylävartaloa.

Hieronta

Hieronta kannattaa. Tutkimus osoitti, että alaselkäkivut vähenivät niillä alaselkäkivuista kärsivillä, jotka kävivät hieronnassa viikoittain kymmenen viikon ajan.

Stressin vähentäminen

Rauhallinen mieli on hyväksi paitsi mielenterveydelle, myös selälle. Stressaantuneen ihmisen lihakset ovat jännittyneessä tilassa. Euroopassa tehty tutkimus selvitti, että negatiiviseen ajatteluun taipuvaiset ihmiset kärsivät luultavammin selkäkivuista.

Akupunktio

Vaikka ajatus ihoon pistettävistä neuloista saattaa kammoksuttaa, kannattaa akupunktiota harkita. Se saattaa auttaa krooniseen selkäkipuun. Erään tutkimuksen mukaan akupunktiohoitoa saaneiden säryt helpottivat enemmän kuin heillä, jotka turvautuivat perinteiseen hoitoon.

Manuaalinen terapia

Manuaalisessa terapiassa osteopaatti tai kiropraktikko hoitaa selkää manuaalisesti käsillään. Erään tutkimuksen mukaan 12 viikon manuaalisen terapian jälkeen potilaiden kivut olivat vähentyneet 30 prosentilla.

Fysioterapia

Spine-lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että kahden viikon kuluessa selkäkivun alkamisesta aloitettu fysioterapia vähensi riskiä myöhempään hoidon tarpeeseen. Fysioterapiasta voi siis olla merkittävää apua selkäkipuihin.

Meditaatio

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että meditaatiosta on apua kroonisiin kipuihin. Yhden tutkimuksen mukaan kivut heikentyivät jopa 40 prosentilla meditaation aloittamisen jälkeen.

Vesiterapia

Vesiterapiassa vastuksena toimii vesi. Vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan viisi kertaa viikossa vesiterapiassa käyneet istumatyötä tekevät aikuiset saivat selkäkivut vähenemään ja elämänlaatunsa paranemaan. Toinen tutkimus taas osoitti vesiterapiasta olevan hyötyä myös raskaana oleville naisille.

Voimaharjoittelu

Lihasvoiman harjoittaminen voi vähentää selkäkipuja. Selän lihakset kannattaa pitää kunnossa esimerkiksi kuntosaliharjoittelun avulla.

Taiji

Kiinalainen taiji voi vähentää selkäkipuja. Amerikkalainen tutkimus osoitti, että kivun intensiivisyys väheni 1,3 yksiköllä, kun kivun intensiivisyyttä mitattiin asteikolla nollasta kymmeneen.

Alexander-tekniikka

Alexander-tekniikka auttaa ehkäisemään tarpeettomia jännityksiä ja antaa työkaluja mielen ja kehon tasapainon tavoitteluun. Alexander-tekniikkaa opetelleiden elämänlaatu parani ja kivut vähenivät erään tutkimuksen mukaan.

Pilates

Liikunnan lopettaminen voi houkutella selkäkipuista, mutta usein parasta hoitoa on liikkuminen. Pilates on yksi hyvä vaihtoehto. Viisi kertaa viikossa pilatesta harrastaneet tunsivat puolen vuoden jälkeen kipujen vähentyneen ja fyysisen terveyden parantuneen European Journal of Physival Rehabilitation Medicinen tutkimuksessa.

Terapia

Kivusta puhuminen saattaa tuoda joillekin helpotusta särkyyn. Brittitutkimuksessa niillä, jotka kävivät 90 minuutin ryhmäterapiaistunnossa viikoittain kuuden viikon ajan, havaittiin vähemmän kipuja kyseisten viikkojen aikana. Tutkittavat kävivät kognitiivisessa käyttäytymisterapiassa.

Lähde: Health.com

(MTV - LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat