Historiallinen EM-paikka sai suomalaiset jahtaamaan hanakasti kisalippuja, Huuhkajat-huumalla räjähdysmäiset vaikutukset myös kannattajiin – "Ihan uusi tilanne kaikille"

10:57
Videolla kuvaa Huuhkajat-fanien juhlatunnelmista EM-kisapaikan ratkettua.

Huuhkajien ympärillä vellova EM-kisahuuma on saanut Suomen maajoukkueen kannattajat ry:n (SMJK) jäsenmäärän räjähdysmäiseen kasvuun ja kisaliputkin kiinnostavat suomalaisia hurjasti. Jalkapallobuumi avaa SMJK:llekin uusia mahdollisuuksia kehittää toimintaansa.

Vuosi 2019 on ollut suomalaisen jalkapallofanin näkökulmasta erinomaista aikaa. Huuhkajien uskomaton liito huipentui marraskuussa Töölössä Telia 5G Areenalla, kun Suomi varmisti Liechtenstein-voitollaan paikkansa ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoissa. Historiallinen saavutus sai Suomen sekaisin.

Huuhkajien synnyttämä huuma on näkynyt huomattavasti myös SMJK:n toiminnassa, sillä sen jäsenmäärät ovat kasvaneet räjähdysmäisesti syksyn aikana.

– Se on näkynyt jäsenmäärän isona kasvamisena ihan suoraan sanottuna. Se on yli viisinkertaistunut, SMJK:n puheenjohtaja Jussi Hartikainen kertoo MTV Urheilulle.

Tällä hetkellä SMJK:n jäsenmäärä on jo ylittänyt 6 000 kannattajan rajan. Määrä on huomattava, sillä SMJK neuvotteli Palloliiton kanssa 1 612 lipun etuosto-oikeuden jäsenilleen jokaiseen Suomen otteluun. Palloliiton mukaan suomalaiset ovat osallistuneet isolla joukolla myös UEFA:n järjestämään kisalippuarvontaan, mutta UEFA tiedottaa tarkemmista maakohtaisista luvuista itse.

Suuresta jäsenmäärästä ja kysynnästä huolimatta SMJK:llakin oli hyvin tarkat kriteerit siitä, kenelle etuosto-oikeus annetaan, vaikka kysyntää olisi ollut varmasti enemmänkin.

– Siinä on ollut selkeästi kriteerinä, että on pitänyt jo käydä peleissä meidän kauttamme. Kyllä on kyselyitäkin tullut, että jäsennumeroa kaivataan siihen, kun ihmiset osallistuvat siihen (UEFA:n) arvontaan, Hartikainen toteaa.

SMJK:n tiedotus etuosto-oikeudesta jäsenilleen sujui vaivattomasti ja ongelmitta. Aivan täysin ilman haasteita prosessi ei kuitenkaan edennyt.

– Ihmisten osoitteiden ja yhteystietojen eteenpäin saattamisessa Palloliiton ja UEFA:n tietoon oli oma hässäkkänsä lippuvastaavalla. Varsinkin manuaalisesti ostettujen lippujen kanssa oli tekemistä, mutta muuten se oli suoraviivainen toimenpide, Hartikainen avaa prosessin sujumista.

Räjähdysmäinen suosio avaa uusia mahdollisuuksia

Jäsenmäärien valtaisa kasvu ja Huuhkajien historiallinen menestys ovat asettaneet SMJK:n myös uusien tulevaisuuden suunnitelmien eteen. Ensisijainen keskittyminen on kuitenkin kesällä siintävissä EM-kisoissa ja niihin liittyvissä oheistoiminnoissa.

– Tämä on vaikuttanut suuresti meidän suunnitelmiin tulevaisuuden suhteen. Tietysti kisapaikka vaikuttaa paljon. Nyt lähdemme selvittämään, miten osallistumme kisojen aikana tapahtumatoreille, ja mitä me tehdään siellä. Tämä selvitystyö on vielä kesken, Hartikainen kertoo.

Myös paluu remontoidulle Helsingin Olympiastadionille siintää SMJK:n horisontissa. Paluu kannattajaryhmän fanipäätyyn Pohjoiskaarteeseen aiheuttaa omanlaista työtä ja suunnittelua.

– Ensisijaista on kisoihin reagointi, koska se on ihan uusi tilanne kaikille. Tietysti Pohjoiskaarteeseen paluukin vaikuttaa syksynä suuresti. Sekin on asia, mihin kevään aikana valmistaudutaan. Stadionsäätiön kanssa on ollut tapaamisia ja Palloliiton kanssa tapaamme säännöllisesti.

Hurja suosio on tuonut muiltakin osin positiivista säpinää SMJK:n ympärille. Kannattajayhdistyksen merkittävä kasvu on avannut jopa muutaman työpaikan harrastustoiminnan rinnalle.

– Me olemme palkkaamassa henkilökuntaa. Käytännössä ollaan palkattukin jo lippukoordinaattori ja todennäköisesti toiminnanjohtaja palkataan vuodenvaihteen jälkeen. Tähän (suosioon) vastataan sillä, että sen sijaan, että kaikki tekevät tätä harrastuksena, joku oikeasti tekee sitä ainakin määräaikaisesti työnä, Hartikainen sanoo.

Vaikka työsarkaa riittää, pitkään SMJK:n toiminnassa mukana ollut Hartikainen odottaa tulevan kesän EM-kisoja vesi kielellä. Päällimmäisenä toiveena on tietysti Huuhkajien menestys.

– Kyllä minä olen innoissani. Odotan hyvin iloisena ja jännittyneenä, mitä tästä tulee. Mulla on liput ostettuna finaaliin asti. Toivottavasti Wembleyllä nähdään, Hartikainen naurahtaa iloisesti. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja