Hirviömäisestä projektista syytetty kiinalainen tutkija on ylpeä työstään – olisi valmis muuntelemaan myös oman vauvansa geenejä

Kiinassa ovat mahdollisesti syntyneet ensimmäiset geenimuunnellut vauvat 0:55

Maailman ensimmäiset geenimuunnellut vauvat aikaan saanut He Jiankui on astunut julkisuuteen konferensissa Hong Kongissa.

Shenzhenin yliopiston apulaisprofessori He on saanut tiedeyhteisön raivoihinsa projektilla, jonka osana hän on muunnellut vauvojen geenejä niin, että heiltä on poistettu HIV-tartunnan mahdollisuus.

Tieteilijät ovat syyttäneet Hen projektia epäeettiseksi ja pelänneet "Pandoran lippaan" olevan nyt auki.

He itse puolustaa työtään ja sanoo olevansa siitä ylpeä, kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja BBC.

Hen mukaan hänen yliopistonsa ei ollut tietoinen hankkeesta, jonka hän rahoitti itse.

He: Olen pahoillani siitä, että tieto pääsi vuotamaan

Kohututut geenimuunnellut lapset ovat Hen mukaan kaksoistytöt Lulu ja Nana, jotka syntyivät "tavallisina ja terveinä" ja joiden terveyttä aiotaan seurata 18 vuoden ajan.

Hänen mukaansa tutkimukseen oli ilmoittautunut kahdeksan pariskuntaa, joiden miehet olivat HIV-positiivisia ja naiset eivät. Yksi pari jätti tutkimuksen sittemmin kesken.

Apulaisprofessori He kertoi myös olevansa pahoillaan siitä, että tieto tutkimuksesta oli päässyt vuotamaan julkisuuteen ennenaikaisesti. Hanke on tällä hetkellä keskeytetty.

LiveSciencen mukaan Helle esitettiin tilaisuudessa runsaasti kysymyksiä, ja hän esimerkiksi kertoi, että voisi samaan tapaan muunnella myös oman vauvansa geenejä.

Lue myös:

    Uusimmat