Hirmumyrsky Kenneth runteli Mosambikin – tuhannet jääneet kodittomiksi, pieniä kyliä tuhoutunut täysin

Mosambikissa tuhannet ihmiset ovat jääneet kodittomiksi hirmumyrsky Kennethin jäljiltä. Maan pohjoisosia runnellut myrsky laantui lauantaina trooppiseksi matalapaineeksi, mutta kaatosateet piiskasivat edelleen tuhoalueita ja lisäsivät tulvien riskiä.

Pelastustyöntekijät yrittivät päästä auttamaan ruoan ja veden puutteesta kärsiviä ihmisiä harvaan asutuilla alueilla maan pohjoisosassa.

Kenneth-myrsky on toistaiseksi vaatinut viisi kuolonuhria, kertoi Mosambikin pääministeri lauantaina. Viranomaisten mukaan yli 3  000 asuntoa on tuhoutunut tai vahingoittunut ja 18  000 ihmistä on hakeutunut hätämajoitukseen.

–  Liian monet pienet kylät ovat kokonaan tuhoutuneet, edes yhtä ainoaa taloa ei ole enää pystyssä. Arviolta kymmenen kylää on tässä tilanteessa, kuvasi YK:n hätäaputoimiston OCHA:n tiedottaja Saviano Abreu.

OCHA varoittaa pahoista tulvista, joita on ennustettu maan pohjoisosiin myrskyn jälkeen.

–  Tämä on hyvin monimutkainen operaatio. Sanoisin, että suojan järjestäminen on tärkein prioriteetti, sillä sateita on luvassa lähipäivinä ja vettä ja ruokaa tarvitaan kiireellisesti, Abreu kuvasi.

Viime kuussa Mosambikiin, Malawiin ja Zimbabween iskenyt Idai-myrsky tappoi yli tuhat ihmistä ja aiheutti liki kahden miljardin euron aineelliset vahingot. Mosambikissa korjattiin yhä edellisen tuhon jälkiä, kun uusi myrsky iski.

Unicefin mukaan lähes 370  000 lasta on vaarassa ja mahdollisesti elintärkeän humanitaarisen avun tarpeessa uuden myrskyn jälkeen. 

Lue myös:

    Uusimmat