Himokaravaanari viettää vajaan vuoden pyörien päällä Euroopassa

Intohimoinen karavaanari Kikka Vesanto on viettänyt lomansa tien päällä jo useamman vuosikymmenen ajan. Nyt nainen on lähes vuoden pituisella asuntovaunumatkalla neljän koiransa ja ystäväpariskuntansa kanssa. Reissuilta on jäänyt pääosin positiivisia muistoja, mutta Vesanto on kokenut myös kauhun hetkiä: vuosituhannen vaihteessa pitkäkyntiset vierailivat vaunussa keskellä yötä. Hänen matkakumppaneilleen sama tapahtui kuukauden sisällä.

Tällä hetkellä Kikka Vesanto lomailee koiriensa ja ystäväpariskuntansa kanssa Espanjassa. Seurue lähti matkalle elokuun alussa Ruotsin, Saksan, Hollannin, Belgian ja Ranskan kautta. Espanjaan he saapuivat elokuun lopussa.

– Lähtöä takaisin kotiin olen harkinnut ehkä touko-kesäkuussa 2010, Vesanto pohtii.

Vesanto oli jo lapsena tehnyt telttaretkiä vanhempiensa kanssa, ja oman perhe-elämän alkuvuodetkin kuluivat teltassa majoittuen. Suomen kesät olivat märkiä, ja Vesanto perheineen katsoi haikeana teltan oviaukosta niitä harvoja matkailuvaunuja, joita 1970-luvun lopulla oli.

– Ihmiset istuivat lämpimässä nauttien kahvia pöydän ääressä. Heräsi halu, että tuollainen meillekin. Sen kesän jälkeen kävelimme matkailuvaunuliikkeeseen, ja se oli siinä, Vesanto muistelee.

Sen jälkeen kaikki kesälomat kuluivat reissussa noin 18 vuoden ajan. Euroopan maat tulivat tutuiksi, ja osassa Vesanto lomaili useaan otteeseen. Baltian-maiden vierailuissa hän on mennyt jo laskuissa sekaisin. Vuonna 2000 hän vietti neljä kuukautta Espanjan ja Portugalin suunnalla.

Matkat rikastuttavat elämääni

Karavaanarireissuilta Vesannolle on karttunut pääasiassa positiivisia kokemuksia, joita hän omien sanojensa mukaan voi muistella sitten kiikkustuolissa. Vesanto ei yleensä hakeudu turistipaikkoihin, vaan haluaa sulautua joukkoon tavallisten ihmisten parissa.

– Kaikki matkat ovat rikastuttaneet elämääni ja antaneet voimaa jaksaa taas työelämässä, silloin kun vielä olin töissä.

Reissuihin on mahtunut myös muutama ikävä tapaus. Vuonna 1999 Vesanto oli matkalla Kreikkaan lomailemaan. Ranskan ja Espanjan rajalla matkailuautossa vieraili pitkäkyntisiä keskellä yötä.

– Saavuimme hyvin myöhään paikalle ja menimme nukkumaan. Aamulla hyvin nukutun yön jälkeen huomasimme, että autossa oli käynyt pitkäkyntisiä. Saimme kuulla vakuutusyhtiöltä, että on tullut "buumi", että ilmanottoaukoista sumutetaan jotain nukutusainetta ja pitkäkyntiset vierailevat sillä välin.

Vesanto teki asiasta rikosilmoituksen ranskaksi ja kaikki sujui hyvin. Matka jatkui ja kotiin palattuaan hän otti yhteyttä vakuutusyhtiöönsä.

Rosvoille ei kelvannut lompakon sisältö

Parhaillaan käynnissä olevalla reissulla Belgian ja Ranskan rajalla tapahtui Vesannon mukaan juuri vastaava tapaus.

– Matkakumppanipariskunnan auton etuovi oli tiirikoitu auki aamulla kahden ja neljän välissä. Olivat ojentaneet käden ja saaneet penkiltä shortsit, joiden taskussa oli lompakko ja auton avaimet. Ilmeisesti kuitenkin oli jotain häiriötä, kun eivät olleet enempää sisälle tulleet.

Vesanto kertoo, että shortsit löytyivät matkailuauton takaa ulkoa mytyssä ja lompakko oli aukaistu. Rosvot vetivät vesiperän, sillä lompakossa oli ainoastaan 500 euron leikkiseteli, ja luottokortit oli piilotettu salataskuun. Vorot jäivät siis tyhjin käsin.

– Minun autossani ei ollut käyty, mutta aamuherätys ei kuitenkaan ollut mitenkään viehättävä. Kyllä kaiken harmin keskellä nauratti, kun pitkäkyntisten saalis oli 500 euron leikkiseteli, joka ei kuitenkaan heille kelvannut.

Kaiken harmin ja mielipahan jälkeen ikävistä tapauksista selvitään Vesannon mukaan yleensä huumorilla. Matkailuvaunun tai -auton hankkimisesta kiinnostuneita Vesanto kannustaa ryhtymään tuumasta toimeen.

– Karavaanimatkoilla näkee maan tavallisen elämän, maistaa makuja ja haistaa tuoksuja. Sitä voi verrata hyvin valmistettuun a la carte -ateriaan. Seuramatkat ovat kuin hampurilaisketjun pikaruokia – ei mitään poikkeavuuksia, kaikki samaa ja yhtä mauttomia.

Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja