Hiillosperunat, punajuurikastike, yrtti-kermaviilikastike ja tikkupullat 3.7.2001

Toim. Marita Suontausta

Hiillosperunat


2 perunaa syöjää kohti
öljyä
foliota

Pese perunat hyvin juuresharjalla. Käytä mieluiten vanhan sadon perunoita. Revi foliosta reilusti perunoita suuremmat palat ja aseta perunat foliolle. Käytä paksua foliota tai kaksinkertaista tavallista foliota. Lorauta tilkka öljyä jokaiselle perunalle. Kääri folio tiukasti kiinni ja aseta hiillokseen. Kypsennä perunoita 30 minuutista tuntiin riippuen hiilloksen kuumuudesta ja perunoiden koosta. Avaa folio varoen ettet polta itseäsi ja nauti peruna voinokareen tai nuotiolla paistetun kalan ja kastikkeen kanssa.

Punajuurikastike

3-4 keitettyä punajuurta tai etikkapunajuurta
1 kirpeä omena
1-2 kesäsipulia varsineen
0,5 dl auringonkukansiemeniä tai manteleita
1-2 rkl viinietikkaa
suolaa
mustapippurirouhetta
n.1 dl öljyä

Lohko sipuli ja leikkaa varret pienemmiksi. Kuori omena ja poista siemenkota. Rouhi monitoimikoneella tai sauvasekoittimella auringonkukansiemenet. Lisää sipuli, omenalohkot ja kuoritut lohkotut punajuuret. Soseuta tasaiseksi. Mausta viinietikalla ja pippurilla. Jos käytät säilöttyjä punajuuria, unohda viinietikka. Lisää öljy vähitellen koko ajan sekoittaen, kunnes seos on kastikemaista. Viilennä ja tarjoa esim. halstratun kalan kanssa.

Yrtti-kermaviilikastike

2 dl kermaviiliä
1 dl majoneesia
2 rkl sinappia
1 rkl (viini)etikkaa
mustapippurirouhetta
(sokeria)
yhteensä reilu1 dl silputtua persiljaa, ruohosipulia, basilikaa, timjamia
Sekoita kulhossa sinappi, viinietikka, pippuri ja sokeri sekaisin. Lisää kermaviili, majoneesi ja mausteyrtit. Sekoita tasaiseksi, tarkista maku. Viilennä ja tarjoa kalan tai kasvisten seuraksi.

Tikkupullat


n. 10 kpl

4 dl vehnäjauhoja
(2 rkl maitojauhetta)
0,5 tl suolaa
(1 rkl sokeria)
(1 tl kardemummaa)
2 tl leivinjauhetta
0,5 dl öljyä
1,5 dl vettä
keskisormenvahvuisia puukeppejä

1. Mittaa kuivat aineet tukevaan pakastuspussiin tai kannelliseen kulhoon. Maitojauheen voi jättää halutessa pois. Jos haluat makeita pullia, laita taikinaan sokeria ja kardemummaa, lisäkeleipä valmistuu ilman niitä. Laita vesi ja öljy pulloon. Näin taikina on helppo ottaa mukaan retkelle.
2. Kun nuotion hiillos alkaa olla sopiva, kaada öljy-vesiseos kuiville aineille ja sekoita taikinaksi joko puristelemalla pussia tai puhtain käsin kulhossa.
3. Ota taikinasta pala ja pyörittele se käsissä tangoksi. Paina taikinapötkön toinen pää puukepin päähän ja kieputa kepin ympäri. Jätä hieman leviämisvaraa kierrosten väliin.
4. Paista pullat miedolla lämmöllä, jotta ne kypsyvät myös sisältä.
5. Jos haluat laittaa makkaraa tikkupullan sisälle, kypsennä makkara ensin tikussa lähes kypsäksi ja kieputa taikina sitten makkaran ympäri ja paista taikinapinta kauniin ruskeaksi.

Lue myös:

    Uusimmat