Hetkinen, kuka oikein myy Nokia-kännyköitä nyt?

Nokian kännykkäliiketoiminnan myynti ohjelmistojätti Microsoftille on ollut viime syksystä lähtien tavalla tai toisella esillä uutisissa.

Microsoftin kerrottiin tuolloin ostavan Nokian puhelinliiketoiminnan ja siihen liittyvät lisenssit 5,44 miljardilla eurolla. Mutta monella ei varmastikaan ole kovin selvää kuvaa asioiden etenemisestä ja muista aiheeseen liittyvistä kiemuroista.

Uutisissa kirjoitetaan Microsoft-kaupasta menneessä aikamuodossa aivan kuin se olisi jo toteutunut. Tästä huolimatta puhutaan jatkuvasti nimenomaan Nokialta odotetuista kännyköistä. Esimerkiksi Nokian uskotaan julkistavan uusia kännyköitä reilun viikon päästä käynnistyvillä Barcelonan MWC-mobiiliteknologiamessuilla.

Osaisitko itse vastata seuraaviin kysymyksiin:

-Onko Nokian puhelinliiketoiminta jo myyty Microsoftille vai ei?

-Mikä taho käytännössä julkistaa tällä hetkellä Nokia-puhelimia: Nokia vai Microsoft?

-Voiko Microsoft julkaista puhelimia Nokian brändin alla?

-Voiko Nokia julkaista enää ollenkaan omia puhelimia?

Jos et osannut vastata yhteenkään kysymykseen täydellä varmuudella, niin ei hätää. Ei nimittäin varmasti osaa valtaosa tuttavistasikaan.

Pikakurssi Nokian ja Microsoftin kauppaan

Tulevia kännykkäjulkistuksia odotellessa onkin hyvä hieman kerrata, missä nyt oikein mennään.

Nokia siis kertoi myyvänsä puhelinliiketoimintansa Microsoftille 3. syyskuuta 2013. Tuolloin ilmoitettiin, että arvokas patenttisalkku jää Nokialle, mutta lisenssisopimuksia siirtyy Microsoftille.

Päätös Nokian puhelinliiketoiminnan myynnistä vahvistettiin Nokian ylimääräisessä yhtiökokouksessa 19. marraskuuta 2013.

Lopullinen järjestely ei kuitenkaan ole vielä toteutunut: Ei ennen kuin eri maiden kilpailuviranomaiset ovat sen hyväksyneet. Hyväksymiset puuttuvat vielä muutamasta maasta.

Kuvioiden on uskottu kuitenkin alusta lähtien sujuvan ilman suurempia ongelmia ja senpä takia kaupasta on julkisuudessa puhuttu ikään kuin jo toteutuneena.

Joka tapauksessa varsinaisen myynnin odotetaan toteutuvan vasta maaliskuun loppuun mennessä.

Nokian brändin käyttö

Mitä sitten tulee Nokian brändin käyttöön: Lisenssisopimuksen perusteella Microsoft voi markkinoida peruspuhelimia kymmenen vuoden ajan Nokian brändillä. Tästä huolimatta varsinainen brändi kuitenkin säilyy Nokian omistuksessa.

Älypuhelimissa Microsoft ottaa Lumia-nimen käyttöön toistaiseksi.

Aivan eri asia on sitten se, kuinka pitkään Microsoft tulee kaupan lopullisen hyväksymisen jälkeen yhdistämään Nokia- tai Lumia-nimiä kännyköihinsä. Jo viime syyskuussa uutisoitiin, kuinka Microsoftin mainoksesta oli jätetty Nokian logo Lumia 520 -kännykkämainoksen yhteydestä.

Yritysjärjestelyn toteutuessa Nokia ei puolestaan voi lisensoida Nokia-brändiä matkaviestinteollisuudelle 30 kuukauteen eikä myöskään itse käyttää Nokia-brändiä omissa matkaviestimissään ennen vuotta 2016.

Mutta tähänkin kohtaan liittyy mielenkiintoinen piirre. Asiantuntijat ovat nimittäin huomauttaneet, että sopimus ei estä sitä, etteikö Nokia voisi tuottaa puhelimia jollakin muulla kuin "Nokia"-logolla.

Eli näillä eväillä voimme jäädä odottelemaan Nokialta reilun viikon päästä mahdollisesti tulevia julkistuksia. Kyseessä ovat siis vielä toistaiseksi Nokian omat puhelinjulkistukset, kunnes kauppa on lopullisesti toteutunut.

Lue myös:

    Uusimmat