Heteronaisetkin haaveilevat naisista – osa vaihtaa Matin Maijaan

Osa miesten kanssa seksiä haluavista ja harrastavista heteronaisistakin fantasioi naisista. Ei ole myöskään ennenkuulumatonta, että vuosikymmeniä heteroliitossa elänyt nainen eroaa ja ryhtyy suhteeseen naisen kanssa. Seksuaalinen suuntautuminen ei ole lokero vaan vuosien myötä muuttuva jatkumo.

Yhdysvaltalaisen Boisen yliopiston tutkimuksessa tehtiin vuonna 2011 mielenkiintoinen havainto: vajaasta viidestäsadasta itsensä heteroseksuaaliksi mieltäneestä naisesta 60 prosenttia tunsi jonkinlaista fyysistä vetoa naisiin. Lisäksi kaikista tutkimuksen osanottajista 45 prosenttia oli suudellut naista ja 50 prosenttia fantasioinut naisista.

Samanlaisia viittauksia heteronaisten viehätyksestä naisia kohtaan antoi vuonna 2007 kanadalaisen Queen’s Universityn selvitys, jossa mitattiin osallistujien genitaalista kiihottumista erilaisia kuvia katsellessa. Naiset, jotka ilmoittivat olevansa heteroseksuaaleja eivätkä missään määrin kiinnostuneita samasta sukupuolesta, kiihottuivat miesten ja naisten kuvista yhtä paljon.

Internethakuja ja eroottisia verkkosivustoja analysoinut laskennallisen neurotieteen asiantuntija Ogi Ogas on niin ikään havainnut naisten sukupuolimieltymysten eroottisissa tarinoissa vaihtelevan: naiset etsivät aivan yhtä todennäköisesti seksikkäitä kuvia vaikka miesnäyttelijä Jake Gyllenhaalista kuin naisnäyttelijä Keira Knightleysta.

Boisen osavaltionyliopiston tutkimusta johtanut psykologian professori Elizabeth Morgan on arvellut Youbeauty-verkkosivustolla ilmiön selittyvän sillä, että koska mediassa naiset usein seksualisoidaan, he ovat myös tottuneet katsomaan naisia seksuaalisella tavalla. Lisäksi naisia ylipäätään kannustetaan emotionaaliseen läheisyyteen toistensa kanssa, mikä mahdollistaa romanttisten tunteiden syntymisen.

Sexpon järjestösihteeri ja seksuaalineuvoja Henriikka Sundell uskoo, että naisille todella annetaan fantasioinnin tasolla enemmän tilaa ja vapauksia.

– Näyttäisi pitävän paikkansa, että naiset fantasioivat yleisemmin muista naisista kuin miehet muista miehistä. Tavallaan naisten on sallitumpaa huomata toisissaan myös niitä eroottisia piirteitä. Naiset voivat helpommin lähestyä toisia naisia, ja fyysinen kosketus heidän välillään mielletään paljon tavallisemmaksi kuin jos miehet koskevat, halailevat tai kehuvat toistensa ulkonäköä. Jälkimmäinen voi herättää jossakin vaiheessa kulmankohotuksia ja ihmettelyä, Sundell sanoo.

– Voi olla, että naisilla kynnys myöntää muiden naisten kiihottavuus ei ole yhtä suuri kuin miehillä, koska pelko leimautua homoksi ei ole niin iso. Miehet saattavat ajatella, että enhän minä voi myöntää haaveilevani muista miehistä, kun sitten kaikki luulevat, että olen homo. Tosin minulla on tunne, että nuoremman sukupolven parissa myös pojat voivat nykyään enemmän puhua tunteista, kehua ja koskettaa.

Eroottiset ajatukset tai mielikuvat samasta sukupuolesta eivät vielä määritä seksuaalista suuntautumista.

– Voi olla, että nainen elää heterosuhteessa ja on kiinnostunut miehistä ja tykkää harrastaa juuri miesten kanssa seksiä, mutta huomaa itsetyydytyksessä, että fantasiointi muista naisista on tosi kiihottavaa. On ihan täysin luonnollista, että fantasiatasolla nainen saattaa haaveilla muista naisista ja on silti arjessa todellisen elämän tasolla kiinnostunut miehistä.

– Se, että fantasioi muista naisista, ei välttämättä ollenkaan tarkoita, että haluaisi toteuttaa niitä fantasioita käytännössä tai että olisi identiteetiltään lesbo tai edes bi. Se saattaa vain olla mieltymys, jota tykkää fantasiatasolla pyöritellä.

Kiinnostus voi olla torjuttu, piilossa tai syttyä myöhemmin

Utahin yliopiston psykologin Lisa Diamondin monivuotisten tutkimusten perusteella naiset ilmoittavat olevansa seksuaaliselta suuntautumiseltaan lesbon, bi-seksuaalin tai heteron sijaan ”määrittelemättömiä” sitä yleisemmin, mitä vanhempia he ovat. Eli mitä enemmän ihminen ikääntyy, sitä vähemmän hän kokee seksuaalisuutensa sopivan johonkin tiettyyn lokeroon.

– Seksuaalinen identiteetti eli se, mitä ihminen kokee olevansa tai mistä kokee pitävänsä, muuttuu usein elämän varrella. On harvinaista, että esimerkiksi fantasiat tai erityiset nautinnot säilyisivät muuttumattomina lapsuudesta aikuisikään ja vanhuuteen asti. Seksuaalinen suuntautuminen on yksi tällainen asia, joka valtaosalla ihmisistä jossakin määrin muovautuu, Sundell vahvistaa.

– Voi olla, että nainen on nuoruudessaan ollut kiinnostunut vain miehistä eikä ainakaan tunnista olevansa kiinnostunut myös naisista. Sitten menee parikymmentä vuotta ja itsestä löytyykin toinen puoli.

Sundell esittää kolme mahdollista selitystä sille, miksi heteroliitossa vuosikymmeniä elänyt ja siinä mahdollisesti lapsiakin saanut nainen alkaa suhteeseen naisen kanssa.

– Kiinnostus naisiin on saattanut ollut identiteetissä ja tavallaan tiedossa jossakin jo nuoruudesta asti, mutta piirre on torjuttu tai tukahdutettu. Nainen ei ole hyväksynyt tai suostunut myöntämään, että tuntee vetoa myös naisiin.

– Toinen vaihtoehto on, että nainen ei ole koskaan edes tiedostanut sellaista mahdollisuutta. Se on uinunut jossain piilossa ja näkynyt ehkä vain fantasioissa ja päiväunissa, mutta sitä ei ole koskaan halunnut toteuttaa.

Kolmas vaihtoehto on, että kiinnostus syttyy vasta vanhempana.

– Nainen ehkä keski-iässä elämää nähtyään, heterosuhteessa elettyään ja lapsia saatuaan tiedostaa, että ajatus naisista itse asiassa viehättäisi hirveästi. Kun itsestä löytää sen puolen, voi olla, ettei heterosuhde enää kiinnosta niin paljon.

Sundell pitää mahdollisena myös sitä, että nuorempana biologinen tarve saada lapsia ohittaa muut halut.

– Nainen voi sulkea sen puolen itsestään jonnekin, koska pelkää, että lasten hankkiminen naisen kanssa on mahdotonta tai vaikeaa. Voi myös olla, että nainen haluaa lapsen juuri miehen kanssa.

Identiteetti- ja parisuhdekriisi mahdollinen

Jos nainen on tiedostanut kiinnostuksensa toisiin naisiin pitkään, sen sanominen ääneen voi päättää pitkän sisäisen kamppailun ja johtaa hyväksyntään ja heterosuhteesta irtautumiseen. Mikäli asia sen sijaan tulee itsellekin kypsällä iällä yllätyksenä, identiteettikriisi on mahdollinen.

– Se voi olla hirveän iso säikähdys ja kriisiyttää käsityksen omasta itsestä ja seksuaalisuudesta – sekä parisuhteen, jos on siinä vaiheessa suhteessa miehen kanssa, Sundell sanoo.

Sundell toteaa heterosuhteesta lesbosuhteeseen siirtymisen olevan melko harvinaista.

– Mutta kyllä sitä tapahtuu. Toki ei ole yhtään poissuljettua, että heterosuhde saattaa olla mahdollista säilyttää siitä huolimatta, että tiedostaa itsessään naisista kiinnostuneen puolen. Voi olla, että nainen saa toteuttaa identiteettiään niin, että hänellä saa olla suhteita naisen kanssa. Parisuhde voi säilyä kumppanuutena ja rakastavana ystävyytenä.

– Tai sitten naiselle riittää se, että hän tiedostaa piirteen itsessään, eikä sitä ole tarvetta toteuttaa. Oma mies saattaa edelleen olla se kaikkein rakastetuin ja ihanin ihminen. Ja vaikka tuntisi naisia kohtaan suurta vetoa, niin vetoa voi edelleen tuntea myös sitä omaa mieskumppania kohtaan.

Ilman parisuhteen jonkintasoista järkkymistä tilanteesta ei silti todennäköisesti selvitä.

– Jos asia tulee täysin äkkiarvaamatta niin, että mies ei ole osannut epäillä eikä nainen ole siitä puhunut ja elämä on sujunut jotakuinkin tasaisesti ja seksiä on ollut, niin se voi olla miehellekin tosi iso järkytys. Siinä voi murtua kokonaan luottamus siihen toiseen ihmiseen. Mieskumppani saattaa kokea, että häntä on vedätetty kaikki nämä vuodet.

– Mies saattaa myös ajatella, että hänessä on jotain vikaa – että hän on ajanut naisensa ihastumaan naisiin. Kolaus saattaa olla kova miehen seksuaali-identiteetille. Olisi tärkeää hakea ulkopuolista apua esimerkiksi pari- tai seksuaaliterapiasta, jotta asiasta saataisiin keskusteltua rakentavasti yhdessä.

Myös itsensä aina homoseksuaaliksi mieltänyt ihminen voi ryhtyä kypsällä iällä heterosuhteeseen, mutta Sundell arvelee senkin olevan melko harvinaista.

– Sitäkin kuitenkin tapahtuu. Se, että on tai mieltää itsensä homoseksuaaliksi, ei välttämättä sulje pois sitä, etteikö voisi ihastua ja rakastua ja haluta myös sitä vastakkaista sukupuolta.

– Ihmisten ei ylipäätään tarvitsisi lokeroida itseään jotenkin niin jyrkästi, että ”minä olen hetero, olen heterosuhteessa ja olen heterosuhteessa koko loppuikäni”. Mieltymykset muuttuvat ja menevät limittäin ja lomittain. Ihmiset ihastuvat toisiinsa, ja se ei välttämättä liity millään tavalla siihen, mitä sukupuolta on.

Lähteinä haastattelun lisäksi: Youbeauty.com, Yourtango.com

Kerro oma kokemuksesi

Kiinnostuitko sinä samasta sukupuolesta kypsällä iällä? Kerro alla kokemuksistasi ja ajatuksistasi. Vastauksia saatetaan julkaista nimettömänä tai nimimerkillä Studio55.fi-sivustolla. Yhteystietoja pyydetään vain mahdollista toimittajan yhteydenottoa varten.

Lue myös:

    Uusimmat