Hersonista vetäytyminen merkitsee Venäjän eliitille todellisen sodan häviötä: "Ihmiset alkavat pohtia, kuinka jatkaa elämää"

1:59
Katso myös: Ukrainassa Hersonin perjantainen takaisinvaltaus on herättänyt uskoa sodan voittamisesta.

Uutissivusto Meduzan saamien tietojen mukaan Venäjän presidentinhallinnon ja maan hallituksen läheiset eliitit ovat kokeneet Hersonista vetäytymisen "erittäin kivuliaana tapahtumana".

Venäjä vetäytyi Etelä-Ukrainassa sijaitsevasta Hersonin kaupungista viime viikolla. Vetäytymisestä havaittiin merkkejä jo aikaisemmin marraskuussa ja lopulta Venäjä ilmoitti suorittaneensa vetäytymisen loppuun.

Tämän jälkeen Ukrainan joukkojen eteneminen kohti Hersonia nopeutui ja kaupungissa juhlittiin vapautumista.

Venäjän eliitti on kokenut venäläisten joukkojen vetäytymisen Hersonista "erittäin kivuliaana", kertoo uutistoimisto Meduzan lähteet.

Latviassa Riiassa toimiva Meduza on saanut tietonsa Venäjän presidentinhallinnon ja maan hallituksen lähellä toimivilta lähteiltä.

Maan presidentin Vladimir Putinin sisäpiiriin kuuluvia yrittäjiä lähellä oleva lähde puhuu jo sodan häviöstä.

– Oli yhteisymmärrys siitä, että hävisimme todellisen sodan. Ihmiset alkavat pohtia, kuinka jatkaa elämää, minkä aseman he haluaisivat tulevaisuudessa ottaa, millä panoksilla he haluavat pelata. Yhtäältä tulee olemaan halua revanssiin, mutta toisaalta halutaan normalisointia ja vakauttamista.

Yhtenäinen Venäjä -puolueeseen kuuluva paikallisosaston jäsen kiteytti Meduzalle eliitin mietteet.

– Se mitä tapahtui Hersonissa, koetaan häpeällisenä ja seurauksena valtion sekasorrosta. Vaikuttaa siltä, että he epäilivät sitä, mutta eivät tässä määrin.

Tavalliset venäläiset eivät kuitenkaan ole kovin kiinnostuneita Hersonista luopumisesta.

– Yhteiskunta ei melkein huomaa sitä eikä se ole asiasta kiinnostunut. Hersonin liittämistä ei ehditty "edistää" propagandassa. Onneksi liikekannallepano esti sen, Meduzan lähde sanoo.

Kreml pysyy toiveikkaana

Vaikka eliitin usko sotaan alkaa horjua, Kremlissä ollaan vielä toiveikkaita.

Kreml toivoo lännen yhteisen rintaman murtuvan halvan energian tarpeessa. Näin tuki Ukrainalle heikentyisi.

Kremlin toinen toive liittyy Ukrainan poliittisen tilanteen jyrkkään muutokseen sekä presidentti Volodymyr Zelenskyin eroon tehtävästään. Meduza ei kuitenkaan tiedä, mihin Kreml perustaa kyseisen väitteensä.

Lisäksi Kreml uskoo, että muutamassa kuukaudessa Venäjän armeijasta tulee liikekannallepanon ansiosta valmiimpi taisteluun ja se pystyy kääntämään tilanteen rintamalla.

Meduzan lähteet myöntävät, että jatkuvien sotilaallisten tappioiden johdosta he ovat entistä huolestuneempia maan ylimmän johdon "täydellisestä sulkeutuneisuudesta".

– Me emme tiedä mitään, vaan opimme paljon uutisista, sekä ukrainalaisista että länsimaisista. Näyttää siltä, että teemme jatkuvasti myönnytyksiä ja yritämme silti peitellä sitä, kertoi hallitusta lähellä oleva lähde.

Venäläiset virkamiehet ja liikemiehet eivät kuitenkaan kaikesta tyytymättömyydestä huolimatta aio ryhtyä toimenpiteisiin Putinia vastaan.

– Toivon vain, että tämä loppuisi mahdollisimman nopeasti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja