Hersonin karvas tappio jo kolmas nöyryytys Putinille – tutkija MTV:lle: Merkittävä käänne sodan kannalta

Kuinka merkittävä käänne Hersonin takaisinvaltaus on? Sotatieteilijä kertoo suorassa lähetyksessä 6:18
Mihin Venäjä vetäytymisellään pyrkii? Entä millaisia mahdollisuuksia Ukrainalla on edetä Dnepr-joen itäpuolelle? Katso Ilmari Käihkön vastaukset videolta.

Hersonin menetys on jo kolmas kovempi isku Putinille Ukrainassa, arvioi Aleksanteri-instituutin asiantuntija. Hänen mukaansa Putin tulee toimimaan tappion myötä kuten aikaisemminkin.

Ukrainan joukot ovat edenneet eri lähteiden mukaan jo Hersonin kaupungin keskustaan. Aluehallintoviranomainen kertoi uutistoimisto Reutersille, että lähes koko kaupunki on jo ukrainalaisjoukkojen hallinnassa.

Käänteen myötä Ukraina on saamassa haltuunsa koko Dnepr-joen länsirannan.

Ukraina eteni Hersonin alueen tärkeimpään kaupunkiin Venäjän ilmoitettua jokunen päivä sitten vetäytyvänsä Dnepr-joen itärannalle, koska Hersonin huolto on osoittautunut vaikeaksi. Tänään Venäjä kertoi saaneensa vetäytymisen suoritettua, minkä jälkeen Ukraina on edennyt nopeasti.

Käänne on merkittävä Ukrainan sodan kannalta, arvioi Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö.

– Kyllä tämä on Venäjälle lähtökohtaisesti nöyryyttävä tappio ja Ukrainalle valtava voitto, Käihkö sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Venäjä väittää silti Hersonia omakseen

Vetäytymisestä huolimatta Venäjä väittää Hersonin kuuluvan yhä heille.

Käihkön mukaan taustalla on propaganda. Venäjän sodanjohto yrittää minimoida tappiota viestimällä näin kansalaisilleen ja sotilailleen.

– Tämähän on ollut melkoinen juridinen prosessi liittää nämä alueet Venäjään. Olisi vielä vaikeampi tappio, jos sanottaisiin, että antaa Hersonin kuulua Ukrainalle, kun se on kerran jo julistettu Venäjälle, Käihkö sanoo.

– Alun alkaenkin oli omituista, että Venäjä pakkoliitti neljä lisäaluetta itseensä Ukrainasta tilanteessa, jossa he eivät kontrolloi näitä alueita.

Uusi todiste venäläisten heikkoudesta

Vetäytyminen on yksi isku lisää muiden sotavastoinkäymisten jatkoksi hyökkääjälle.

Hersonin menetys on jo kolmas suurempi tappio Venäjälle, jonka piti marssia vain päivissä Kiovaan. Ensimmäinen oli perääntyminen Kiovan valtauksesta sodan alkupäivinä, toinen oli Harkovassa syyskuun alussa, kun Ukraina vapautti merkittäviä alueita takaisin valloittajalta.

Herson on kolmas nöyryytys Putinille.

– Tämä varmasti tulkitaan uutena todisteena, että sota ei ole mennyt niin hyvin kuin Putin toivoi ja viranomaiset ovat kansalle aiemmin kertoneet.

Käihkön arvion mukaan Putin tulee tälläkin kertaa toimimaan samoin, kuten aiempienkin vastoinkäymisten kohdatessa: Hän yrittää suojella omaa arvovaltaansa.

Kuvaavaa on, että vetäytymisestä ilmoittivat Venäjän Ukrainan-joukkojen komentaja Sergei Surovikin ja puolustusministeri Sergei Shoigu.

Voitoista, kuten neljän alueen pakkoliitoksista, kertoo Putin itse.

Katso video alta: Näin Putin juhlisti ukrainalaisalueiden pakkoliitoksia Venäjään kansanjuhlassa Moskovassa syyskuun lopussa.

Moskovassa juhlitaan uusien alueiden liittämistä Venäjään – miksi Venäjä otti ukrainalaisalueet haltuun juuri nyt? 16:22

Lue myös:

    Uusimmat