Heräätkö kesken unien jääkaapille tai vessaan? Tässä syy!

Heräätkö kesken unien nälkään tai pakottavaan pissahätään? Tunnetko olosi väsyneeksi kahdeksan tunnin yöunienkin jälkeen? Asiantuntija vastaa yleisiin terveyspulmiin.

Jokainen on joskus herännyt kesken unien kiljuvaan nälkään tai tarpeeseen käydä vessassa. Mistä toistuva vaiva voi johtua? New Yorkissa työskentelevä sisätautilääkäri Henry S. Lodge vastaa.

Miksi sydämeni alkaa hakata, kun käyn illalla makuuasentoon?

Kyseessä voi olla ahdistuneisuus, joka voi tuntua pahemmalta, kun olet sängyssä ilman mitään häiriötekijöitä. Rauhoita mielesi kirjoittamalla huolesi – ja mahdolliset ratkaisut niihin – päivän aikana ylös.

Tuntemuksesi voi olla verenkierron sivutuote; kun olet pystyasennossa, osa verestä kehossasi voi kerääntyä jalkoihisi, kun taas olet makuuasennossa, veri virtaa takaisin sydämeesi laittaen sen hakkaamaan lujempaa. Mikäli asennon vaihtaminen ei tunnu auttavan, voit myös ottaa yhteyttä lääkäriin.

Herään yöllä kiljuvaan nälkään. Pitäisikö minun syödä jotain vai olla piittaamatta nälästä?

Heräät nälkään todennäköisesti kahdesta toisiinsa liittyvästä syystä. Ensinnäkin, olet saattanut syödä liian paljon puhdistettuja sokereita (eli niitä, mitä löytyy esimerkiksi kakkupalasta tai irtokarkeista) lähellä nukkumaanmenoaikaa. Kun verensokeri nousee äkisti, se romahtaa myöhemmin – kehosi anelee energiaa niin kuuluvasti, että se herättää sinut.

Toisekseen, et ole välttämättä syönyt tarpeeksi hitaasti palavia ruoka-aineita, esimerkiksi hyviä rasvoja, proteiinia ja luonnonmukaisia, kuitupitoisia hiilihydraatteja, kuten palkokasveja, vihanneksia ja täysjyvää. Syö siis tasapainoinen päivällinen ja mikäli halajat jälkiruokaa, salli itsellesi vain jokin pieni herkku – jätä hyvin sokeripitoiset makeat pois. Jos kaikesta huolimatta löydät itsesi jääkaapilta keskiyöllä silloin tällöin, syö mieluummin vaikka kinkkusiivu tai muu täyttävä, pieni naposteltava.

Minun on aina noustava pissalle keskellä yötä. Mikä avuksi?

Pissahätään herääminen yöllä on ärsyttävää – ja kovin yleinen vaiva. Jos kierre alkoi yllättäen tai on mennyt hiljattain huonompaan suuntaan, ota yhteys lääkäriin testataksesi, ettet kärsi esimerkiksi virtsatien tulehduksesta. Jos ajatellaan asiaa siltä kannalta, että kyseessä ei ole tartunta, helpota hätääsi juomalla vähemmän nesteitä iltakuuden jälkeen. Juo esimerkiksi vain yksi lasi vettä illallisen kanssa. Muistathan, että alkoholijuomat lisää virtsaneritystä, joten mitä enemmän vältät alkoholin käyttöä, sen parempi.

Miksi olen väsynyt kahdeksan tunnin yöunien jälkeen?

Uni on erittäin tärkeää – ja hallitset sitä paremmin kuin uskotkaan. Ongelmaan voi löytyä monia syitä.

Jotkut ihmiset tarvitsevat enemmän unta, siinä missä toiset pomppaavat ylös sängystä pirteinä jo viiden tunnin unien jälkeen. Seitsemän tai kahdeksan tunnin yöuni on keskimääräinen suositus, mutta jotkut tarvitsevat yhdeksän tuntia.

Stressillä, fyysisellä kunnolla ja onnellisuudella on valtava vaikutus unen laatuun ja paljonko sitä tarvitset. Kun asiat ovat hyvin ja olet hyvässä kunnossa, saatat pärjätä vähemmällä unella. Jos elämä ei juuri nyt rullaa toivotulla lailla, saatat tarvita enemmän lepoa käsitelläksesi ylimääräisen fyysisen tai henkisen rasituksen.

Oikean unimäärän löydät kokeilemalla. Mene viikon ajan puoli tuntia aikaisemmin nukkumaan ja ellei olo tunnu virkeämmältä, kokeile seuraavalla viikolla mennä tuntia aiemmin nukkumaan. Jos sinusta tuntuu, ettet saa rutistettua aikaa pitemmälle yöunelle, kokeile 20–30 minuutin päiväunia. Jos olet yhä väsynyt aamuisin, ota yhteyttä lääkäriin – toisinaan unettomuus voi olla oire esimerkiksi masennuksesta.

AVA

Lähde: Health.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja