Hyvästit herätyskellolle – näin heräät aamulla mukavammin!

Onko mitään hermoja raastavampaa meteliä aamutuimaan kuin herätyskellon pirinä? Tekisikö mielesi kenties heittää koko härveli seinään? Treenaamalla sisäistä kelloasi voit pian herätä luonnollisesti.

Hassua kyllä herätyskello ei aina ole tarpeen, sillä usein ihminen saattaa herätä ihan itsestään juuri muutamaa minuuttia ennen kellonsoittoa. Tämä ilmiö on aika yleinen. Meillä kaikilla on sisäänrakennettu nukkumis- ja heräämiskierto. Pienellä harjoituksella voimme säännöllistää sen pysymään aikataulussa niin, ettei häiritseville herätyskelloille ole tarvetta. Muutaman päivän harjoituksella kuka tahansa voi säännöllistää unirytminsä. Kannattaa kokeilla!

1. Luo hyvät nukkumistavat

Sisäinen herätyskellosi toimii moitteettomasti vain jos nukut hyvää, yhtenäistä, virkistävää unta. Saavuttaaksesi tämän älä käytä alkoholia, kofeiinia tai kuntoile raskaasti juuri ennen nukkumaanmenoa. Sängyssä ei myöskään kannata lukea tai katsoa televisiota päivän aikana. Nämä tavat voivat aiheuttaa katkonaista unta tai kroonista unettomuutta.

2. Selvitä, kuinka paljon tarvitset unta

Kehosi voi helposti herättää sinut oikeaan aikaan, mutta vain, jos olet saanut tarpeeksi unta. Useimmat aikuisista tarvitsevat 8–10 tunnin unet yössä, mutta tarkka unen määrä riippuu ihmisestä. Tee pieni kokeellinen tutkimus selvittääksesi sinulle sopivin tuntimäärä. Seuraavan kerran kun sinulla on vapaapäiviä, mene nukkumaan samaan aikaan kolmena iltana peräkkäin (toivottavasti siihen aikaan, kun sinua normaalistikin alkaa väsyttää) ja nuku kunnes heräät. Älä pakota itseäsi nousemaan ylös herätyskellon voimin, äläkä nouse ylös ennen kuin olosi on tarpeeksi levännyt. Kolmantena aamuna, kun olet saanut kolmet riittävät yöunet, pistä merkille kuinka monta tuntia nukuit edeltävänä yönä. Tämä on se tuntimäärä, joka sinun olisi nukuttava joka yö.

3. Luo rutiini

Asettaaksesi sisäisen kellosi aikatauluun sopivaksi, mene ainakin viikon tai kaksi aina samaan aikaan nukkumaan ja herää samaan aikaan joka aamu. Tähän luetaan myös viikonloput ja vapaapäivät. Tavoitteena on harjoittaa kehosi nukkumaan ja pysymään hereillä tietty määrä. Kun heräät, vastusta kiusausta painaa torkkunappia. Nouse ylös saman tien ja laita valot päälle (jos ulkona on valoisaa, avaa verhot). Valot tuovat kehollesi viestiä uniajan päättymisestä. Ensimmäiset pari viikkoa on toki hyvä pitää herätyskelloa varalla, mutta jonkin ajan kuluttua heräämisestä pitäisi tulla helpompaa ja lopulta alat herätä ajoissa.

4. Pidä yllä hyviä elämäntapoja

Vaikeinta ei ole päästä tähän rutiiniin, vaan pysyä siinä. Jos olet tullut matkoilta, tai baari-ilta on venynyt myöhäiseksi ja on tullut kumottua useampi drinkki, nukkuma-aikataulusi muuttuu. Poikkeuksesta toipumiseen voi mennä muutama päivä, ennen kuin pääset takaisin rytmiin. Johdonmukaisuus ja tunnollisuus kannattavat. Kuvittele sitä ihanaa hetkeä, että heräisit aamulla luonnollisesti ja virkeänä ilman herätyskellon terävää pirinää. Se jos mikä motivoi!

Lue lisää:


AVA

Lähde: Divinecaroline.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat