Mainos

Henkistä väkivaltaa kokenut Heidi kertoo oman tarinansa: "Sitä vain sisuuntuu"

9:35

Miten lähisuhdeväkivallasta voi irtaantua ja mitä sen jälkeen tapahtuu? Kirjailija Heidi Holmavuo kertoi omista kokemuksistaan Huomenta Suomen haastattelussa.

Huomenta Suomen lähetyksessä vieraillut esikoiskirjailija Heidi Holmavuo kertoi oman tarinansa henkisen parisuhdeväkivallan uhrina.

Omaelämänkerrallisen Uskalla elää -tietokirjan kirjoittanut Holmavuo kertoo henkisten väkivallan merkkien ilmaantuneen suhteeseen pikkuhiljaa. Aluksi satumaiselta rakkaustarinalta tuntunut parisuhde muuttui pian pikkuasioista riitelyksi. Hän kertoo henkisen väkivallan ilmenneen myös elintilan rajoittamisena ja läheisten eliminoimisena.

Parisuhteesta oli vaikea irrottautua, sillä fyysistä väkivaltaa ei ollut.

Kokemus opetti rajojen asettamista 

Holmavuo kertoo pian huomanneensa muutoksia myös itsessään. Ystävien ja läheisten voi puolestaan olla vaikea huomata henkisen väkivallan merkkejä, sillä kulissit pidetään usein hyvin pystyssä. 

– Jossain vaiheessa aloin miettimään omaa elämää. Mitä on tapahtunut, miksi olen muuttunut tällaiseksi? Ei osannut ajatella, että ehkä minä en olekaan muuttunut, vaan toinen ihminen muuttaa minua suuntaan, joka ei ole toivottu.

Päätös parisuhteesta lähtemisestä syntyi Holmavuon mukaan puolen vuoden sisällä. 

– Jossain vaiheessa, kun on mennyt tarpeeksi monta kertaa ylös ja tullut sieltä alas, sitä vain sisuuntuu, ettei tämä voi jatkua näin. Mun elämäni ei ole tällaista, Holmavuo toteaa. 

Jokaisella ihmisellä on erilaiset keinot selviytyä, mutta Holmavuo itse kertoo kääntäneensä kokemuksensa tietyllä tavalla voitoksi. 

– Koen, että elämäni on aika paljon helpompaa nykypäivänä. Mulla on selkeät rajat siihen, mitä olen valmis sietämään toiselta ihmiseltä. 

Katso koko haastattelu artikkelin alusta löytyvältä videolta. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.