Henkilötunnuksista kaavaillaan sukupuolineutraaleja – työryhmä selvittää uudistuksen vaikutuksia

Henkilötunnuksista saattaa tulla sukupuolineutraaleja, mikäli hallituksen tavoitteet toteutuvat. Työryhmä selvittää parhaillaan uudistuksen vaikutuksia.

Rinteen hallituksen ohjelmassa on asetettu tavoitteeksi yhteiskunnan eheyden vahvistaminen.

Yhdeksi sellaiseksi keinoksi mainitaan henkilötunnuksen sukupuolisidonnaisuudesta luopuminen valtiovarainministerin selvityksen pohjalta.

Valtiovarainministeri asetti jo vuonna 2017 työryhmän selvittämään henkilötunnusten uudistamista. Työryhmän tavoitteena on selvittää, millä tavoin henkilö tulisi yksilöidä viranomaisten tietojärjestelmissä ja miten identiteetti liittyy henkilöä koskeviin tietoihin. 

On mahdollista, että myöhemmin henkilötunnukset muuttuvat sukupuolineutraaleiksi.

Muun muassa transsukupuoliset ihmiset ovat kokeneet ongelmalliseksi sen, että vaikka sukupuolen korjaisikin, vanha sukupuoli näkyy vanhoissa koulu- ja työtodistuksissa. 

Muitakin syitä

Syitä henkilötunnuksen uudistamiselle on muitakin: henkilötunnusten muodon rajallisuuden vuoksi ne voivat loppua kesken, eikä niitä voi myöntää tällä hetkellä Suomessa tilapäisesti oleskeleville. 

– Tämä on aiheuttanut haasteita asioitaessa niin julkisen kuin yksityisenkin sektorin kanssa, valtiovarainministeriön erityisasiantuntija Kimmo Mäkinen kertoo ministeriön aiheesta julkaisemassa tiedotteessa.

Nyt valtiovarainministerin työryhmän toimeksiantoa tarkennetaan, sillä henkilötunnusten uudistamista koskeva kysymys on varsin laaja. 

Keskiöön otetaan henkilötunnuksen uudistuksen vaikutusten arviointi. Lisäksi työryhmä laatii ehdotuksen uudistusten toimeenpanon käytänteistä ja aikataulusta.

– Selvityksessä yritämme löytää toimintamallin, joka mahdollistaisi laajemman henkilöpiirin yksilöinnin ja tunnistamisen suomalaisessa yhteiskunnassa, Mäkinen kommentoi tiedotteessa.

Video heinäkuulta 2019: Rinteen hallitus odottaa työmarkkinajärjestöiltä työllisyys- ja eläketoimia 

2:00
​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja