Hengitä paremmin – muista ilmanvaihdon suodattimien puhdistus

Hengitysliitto ja Allergia- ja Astmaliitto kannustavat vaihtamaan ilmanvaihdon suodattimet nyt, jos et ole vielä tänä vuonna niitä vaihtanut.

Suodattimiin kesän ja alkusyksyn aikana kerääntynyt lika ja pölyt kannattaa poistaa, sillä likaiset suodattimet estävät ilman vaihtumisen.

- Suodattimet on hyvä vaihtaa kaksi kertaa vuodessa - keväällä ja syksyllä. Jos keväällä suodattimien vaihto unohtui, suodattimet on vaihdettava viimeistään nyt. Jos talosi ympäristössä on paljon esimerkiksi liikenteestä tai vaikkapa puun pienpoltosta aiheutuvia epäpuhtauksia, suodattimet kannattaa vaihtaa useamminkin, kertoo Tuula Syrjänen Hengitysliiton ja Allergia- ja Astmaliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta.

– Puhtaatkaan suodattimet eivät kykene pysäyttämään kaikkia puun pienpoltosta muodostuvia savukaasuja. Niiden muodostumista voi vähentää parhaiten polttamalla puhdasta ja kuivaa puuta, Tuula Syrjänen muistuttaa

Kerrostaloasukkaiden on itse puhdistettava liesituulettimen rasvasuodatin, tulo- ja poistoilmaventtiilit ja tuuletusikkunoissa olevat suodattimet. Koneellisessa tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmässä suodattimet ovat ilmanvaihtokoneen sisällä. Suodattimien vaihto on helppoa: avataan ilmanvaihtokoneen ovi, otetaan vanhat suodattimet pois ja laitetaan uudet tilalle.

Osan suodattimista voi pestä. Pestävyyden voi tarkistaa ilmanvaihtojärjestelmän huolto-ohjeista.

Suodattimia voi tilata valmistajan nettisivuilta, josta löytyy myös suodattimien vaihto-ohjeet ja ilmanvaihtojärjestelmän käyttöohjeet.

STT/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja