Hengenvaaralliset teknobileet oslolaisessa pommisuojassa: ainakin 25 joutui sairaalaan häkämyrkytyksen vuoksi

Ainakin 25 ihmistä on joutunut häkämyrkytyksen vuoksi sairaalaan Norjan pääkaupungissa Oslossa. Myrkytys tapahtui luvattomissa reiveissä eli teknobileissä, jotka järjestettiin maanalaisissa varastotiloissa viikonloppuna. 

Norjalaisviranomaisten arvion mukaan häkämyrkytys aiheutui todennäköisesti paikalle tuoduista kannettavista aggregaateista, joita on käytetty äänentoiston voimistamiseen ja juhlapaikan valaisuun.

Paikalla luvattomissa juhlissa St. Hanshaugenin alueella oli noin 200 nuorta. Kun poliisipartio saapui paikalle, seitsemän juhlijaa oli jo menettänyt tajuntansa.

Asiasta uutisoivat muun muassa norjalaismediat,  sekä. 

Ainakin viisi myrkytyksen saaneista juhlijoista on kriittisessä tilassa sairaalahoidossa.

– Monet juhlijat käyttivät myös huumeita, joten tässä olisi voinut käydä paljon pahemminkin, poliisin kenttäjohtaja Arve Røtterud sanoo norjalaislehti VG:lle.

NRK:lle haastattelun antanut mies kertoo olleensa juhlissa jonkin aikaa ennen poliisin tuloa. Hänen mukaansa juhlapaikan ilmanvaihto oli niin huono, että hän kävi säännöllisesti ulkona hengittämässä raikasta ilmaa.

Salakavala myrkyttäjä

Pelastusviranomaiset evakuoivat luolamaisen juhlatilan ja tuulettivat sen.

Vanhaan pommisuojaan johtaa noin neliömetrin kokoinen oviaukko. Bunkkerimainen E-kirjaimen muotoinen tila sijaitsee on noin 70 metriä maan alla eikä ikkunoita ole.

Myrkytys on todennäköisesti aiheutunut sähkölaitteiden muodostamista hiilidioksidipäästöistä. Hiilimonoksidi eli häkä syrjäyttää ilmassa olevan hapen, ja on lisäksi hajutonta, mautonta ja väritöntä. Myrkytys voi siis syntyä erittäin salakavalasti.

VG:n mukaan poliisille oli ilmoitettu luvattomista juhlista, mutta asiaan ei reagoitu. Ilmoittaja oli pitänyt tapahtuman järjestämistä vastuuttomana koronatilanteen vuoksi. Poliisin mukaan vinkki otettiin vastaan, mutta sitä ei välitetty eteenpäin operaatiokeskuksesta.

Käytöstä poistetussa pommisuojassa on norjalaismedian mukaan järjestetty aiemminkin vastaavanlaisia juhlia.

Korjattu kirjoitusvirheitä jutun lopusta klo 13.47.





Lue myös:

    Uusimmat