Mainos

Helsinkiläisnainen sai postissa 11 tuntemattoman ihmisen potilastietoja – paperissa lueteltiin nimet, hetut ja diagnoosit

2:02

Helsinkiläinen nainen järkyttyi, kun hän avasi tänään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä (Hus) saamansa kirjeen.

Yllä olevalla videolla uutisjuttu Huslabissa aiemmin sattuneesta neulavirheestä, jonka puolueeton selvitysryhmä tutki.

Nainen kävi Töölön sairaalan kirurgisella osastolla lääkärin vastaanotolla toukokuun 2. päivä. Hänelle lähetettiin postissa tiedot tuolta käynniltä ja kutsu seuraavalle vastaanotolle, mutta varsinainen yllätys tuli kirjeen liitteenä.

Liitteessä oli lueteltuna kaikki potilaat, jotka asioivat tuona samaisena päivänä saman lääkärin vastaanotolla. Potilaita oli yhteensä 12, nainen itse mukaanluettuna.

– Paperissa oli kaikkien vastaanotolla käyneiden potilaiden koko nimet, henkilötunnukset, lääkärissä käynnin syy ja vastaanottoajat sekä heidän diagnoosinsa, nainen ihmettelee.

Huoli potilasturvallisuudesta

Nainen yritti heti kirjeen saatuaan soittaa HUS:n potilasturvallisuudesta vastaavalle henkilölle, mutta hän ei onnistunut tavoittamaan tätä useista yrityksistä huolimatta.

Nainen oli yhteydessä MTV Uutisiin, koska hän on huolissaan potilaiden tietosuojasta – myös omastaan.

– Tämä saattaa olla vahinko ja inhimillinen erehdys, mutta tällaisia lipsahduksia ei pitäisi tapahtua. Minulle itselleni tulee todella epämiellyttävä olo, että onko minunkin tietojani lähetetty muille potilaille.

Nainen on ollut jo ennestään huolissaan HUS:n potilaiden tietoturvasta, koska hänet on jätetty aiemmin yksin lääkärin vastaanottohuoneeseen, jossa oli tietokone auki ja siinä potilaiden tietoja.

– Olen kuullut muilta tällaisista tilanteista ja olen itse ollut vastaavassa tilanteessa. Nyt sain paperikirjeessä kotiin muiden potilaiden tietoja. Toivon tietenkin, että tietoja olisi lähetetty vahingossa vain minulle, eikä laajemmalle porukalle.

HUS pahoittelee tapahtunutta

HUS:ista myönnetään MTV Uutisille, että virhe on tapahtunut ja sairaanhoitopiiri sanoo  pahoittelevansa tapahtunutta syvästi. 

HUS:ista on jo oltu yhteydessä virheen tehneeseen yksikköön. Sen mukaan kyseessä on yksittäistapaus.

Vaikuttaa siltä, että paperi on lähtenyt vain yhdelle henkilölle todennäköisesti inhimillisen virheen takia. Asiasta tehdään sisäinen selvitys.

Jutun otsikkoa ja tekstiä päivitetty 14.5. kello 19.30: Vaihdettu sotut hetuiksi ja sosiaaliturvatunnukset henkilötunnuksiksi.

Otsikkoon korjattu 16.5. kello 15.01: Nainen sai postissa 11 tuntemattoman ihmisen potilastietoja. Paperissa oli 12 potilaan tiedot, mutta nainen oli itse yksi potilaista.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja