Helsinkiläinen perheenisä kyllästyi päiväkodin ankeaan pihaan: Hankki hiekkaa hiekkalaatikoihin, tekonurmikentän ja luistinradan – "Uudistukset tulevat hitaasti, oli tartuttava itse töihin"

Helsinkiläinen perheenisä kyllästyi päiväkodin ankeaan pihaan 1:20

Helsinkiläinen Tomi Tario ei ollut tyytyväinen siihen, millaisessa kunnossa omien poikien päiväkodin piha oli. Hän päätti ottaa ohjakset omiin käsiinsä ja muun muassa jäädytti pihaan luistinradan, järjesti uutta hiekkaa hiekkalaatikoihin ja rakennutti tekonurmikentän. Tämä onnistuisi hänen mukaansa keltä vain – yhteistyöllä.

Tario on kiireinen yrittäjä, jonka 1- ja 3-vuotiaat pojat viettävät arkipäivänsä helsinkiläisessä päiväkodissa.

Tariota oli häirinnyt se, kuinka päiväkodin pihalla ainoita virikkeitä olivat kaksi keinua, kiipeilyteline, liukumäki ja hiekkalaatikot, joissa hiekkaa oli hyvin vähän. 

Hän kiinnitti myös huomiota siihen, että hiekka pihalla oli upottavaa.

– Ei sellaisessa voi pelata tai juosta. 

Tario otti yhteyttä maaurakointiyrityksen omistavalle ystävälleen, ja pyysi tältä palvelusta hyväntekeväisyysmielessä.

Pihaan tuotiin talkoohengessä Tarin mukaan noin parinsadan neliön tekonurmikenttä. Asennusurakka oli iso.

– Ystävät tekevät toisilleen palveluksia. Taidan olla nyt yhden palveluksen ystävälleni velkaa.

Nurmikentästä tuli suosittu pelipaikka, mutta Tario bongasi pihalta muitakin epäkohtia, kuten lähes tyhjillään olevat hiekkalaatikot. Päiväkodista sanottiin, että kaupunki toisi kesän aikana lisää hiekkaa.

Näin ei kuitenkaan tapahtunut, joten Tario soitti jälleen ystävälleen ja pyysi uutta palvelusta. Torstaina pihaan kaarsi hiekkaa täynnä oleva kuorma-auto.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Päiväkotiin tuotiin rekkakuormallinen hiekkaa.

Perjantaina vietettiin sitten Tarion ja vanhempaintoimikunnan yhdessä talkootyöllä ja nollabudjetilla järjestämää riehaa päiväkodin pihalla. Jälleen verkostojen avulla Tario sai paikalle muun muassa pomppulinnan, grillin, buffetin, limusiinin ja paloauton. 

Tarion järjestämä rieha keräsi paljon kiitosta ja kiinnostusta vanhemmilta.

– Moni sanoi haluavansa osallistua jatkossa jollain tavalla riehojen järjestämiseen.

Tariolle ohjelman järjestäminen ja parannusten tekeminen on luontaista. Hän suorastaan tarvitsee jatkuvasti virikkeitä ja tekemistä. Hän kertoo saavansa lisää virtaa nähdessään, kuinka tyytyväisiä lapset ja aikuiset ovat parannuksiin.

– En hae tällä pisteitä tai mitään. Minulle on tärkeää, etten näe sellaista, että hiekka lentää lapsen naamaan, kun lapset yrittävät pelata sählyä hiekassa. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Talvella Tario jäädytti päiväkodin pihaan luisteluradan. – Kävin usein aamuvarhain tai iltamyöhään jäädyttämässä aluetta.

"Jokainen osaa jotain"

Miksi Tario sitten teki kaiken tämän? 

– Teen tätä omille lapsilleni ja samalla muiden lapsille. Kaupunkien päiväkoteihin uudistukset ja parannukset tulevat hitaasti, joten on itse tartuttava töihin, jos jotain haluaa.

Tarion mukaan päiväkodit tarvitsevat viihtyvyyden lisäämiseksi enemmän yhteisöllisyyttä ja vanhempien ja henkilökunnan yhteistyötä. Vanhempaintoimikuntaan kuuluva Tario uskoo, että viihtyvyyttä ja mukavaa tekemistä tulisi enemmän päiväkoteihin, jos vanhemmat keskustelisivat ja tutustuisivat toisiinsa.

– Emme voi sälyttää kaikkea työtaakkaa päiväkodin henkilökunnan niskaan. Jokainen osaa jotain. Yhdellä pysyy vasara kädessä, toinen saa hankittua helposti nauloja ja kolmannelta löytyy yhteyksiä. Tarvitaan vain se, että yhdessä keksitään ja etsitään jokaiselta niitä vahvuuksia.

Hänen mukaansa suomalaiset tapaavat helposti ajatella, että kaikkeen tarvitsee luvan ja sääntöjä. Lisäksi moni uskoo, että aikaa tai osaamista ei ole riittävästi. Tarion mukaan asiat eivät vie liikaa kenenkään aikaa, kun niitä tehdään yhdessä.

– Haluan olla muille esimerkkinä, miten yrittäjäkin pystyy taipumaan ja tekemään helposti paljon päiväkodin eteen. Moni voi ajatella, että verorahojen vastineeksi muiden pitäisi hoitaa tällaiset asiat. Sen sijaan kannattaisi ajatella, että yhteisöllinen päiväkoti kannattaa luoda sen takia, että siitä on iloa sekä omille lapsille että muille.

Tario liputtaakin vanhempaintapaamisten ja vanhempaintoimikunnan puolesta.

– Vanhempien olisi syytä muistaa, että päiväkoti ei ole vain paikka, jonne lapsi viedään moneksi tunniksi päivässä välittämättä siitä, miten hän viihtyy siellä.

Lue myös:

    Uusimmat