Helsinki-Vantaan kentän uudesta "isoveliteknologiasta" kauhistuttiin: Pelottavaa!

Finavia kertoo, että Helsinki-Vantaan lentoasemalla otetaan käyttöön uusi teknologia matkustajavirtojen seurantaan.

Järjestelmän on kehittänyt suomalainen teknologiayhtiö Walkbase. Walkbasen ratkaisu perustuu sisätilapaikannukseen, ja se hyödyntää paikannuksessa kannettavien laitteiden päällä olevia Wi-Fi-signaaleja.

Näin tavoitetaan tällä hetkellä arviolta 60-70 prosenttia lentokentän matkustajista.

Helsinki-Vantaan lentoasema on ensimmäinen lentoasema maailmassa, jossa kyseinen sisätilapaikannusjärjestelmä otetaan käyttöön. Finavian mukaan uudet innovaatiot korostavat Helsinki-Vantaan mainetta älykkäänä ja edistyksellisenä liikennekeskuksena. 

Kerättyjä paikkatietoja hyödynnetään saapuvien ja lähtevien matkustajavirtojen seurantaa, sekä asiakaskokemuksen parantamiseen, esimerkiksi ruuhkien ja pullonkaulojen löytämiseen turvatarkastuksessa tai myymälöissä. Lähiaikoina myös matkustajat voivat halutessaan ottaa uusia järjestelmän mahdollistavia palveluita käyttöönsä, kuten tietoja lähtöaikojen tai -porttien muutoksista sekä nopeimmista reiteistä eri lentoaseman alueille.

Järjestelmän tekninen toteutus sisältää jopa 300:n iBeacon-laitteen ja Wi-Fi-reitittimen asentamisen lentoasemalle tämän vuoden aikana.

Ne seuraavat matkapuhelimien ja muiden kannettavien laitteiden lähettämiä signaaleja joko passiivisesti tai sovelluspohjaisen opt-in-toiminnon kautta. 

Matkapuhelimien ja muiden kannettavien laitteiden lähettämien Wi-Fi-signaalien tietoturvan kerrotaan olevan järjestelmässä huipputasolla. 

"Pelottava ajatus"

Kaikki eivät kuitenkaan ole ottaneet uudistusta avosylin vastaan.

Tietoturvayhtiö F-Securen asiantuntija Antti Tikkanen kertoo taloussivusto Bloombergille, että ihmisten omien liikkeiden seuraaminen on pelottavampi ajatus kuin nettisivuilla käymisen seuranta.

- On melko vaikea kuvitella, että liikkeiden seurantaa käytettäisiin vain tilastointitarkoitukseen, kun samainen teknologia mahdollistaa myös monet muut asiat, Tikkanen toteaa Bloombergin haastattelussa.

Brittilehti Daily Mail puolestaan kiteyttää aihetta käsittelevässä jutussaan, että Helsinki-Vantaan lentokentällä "isoveli valvoo" matkustajia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja