Helsingin poliisi myöntää MTV Uutisille tehneensä useita virheitä Elokapina-asiassa: Valtionjohtoa ei evakuoitukaan – "Valtioneuvoston linnassa on ollut turvallista"

3:57
MTV Uutiset Live: Helsingin poliisi myöntää arvioineensa väärin Elokapinaan liitetyn turvallisuusuhan.

Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen myöntää MTV Uutisille poliisin syyllistyneen virhearviointiin Elokapinan mielenosoituksen viestinnässä.

Kopperoisen mukaan valtioneuvoston linnasta ei tehty evakuointeja, vaikka perjantaina niin väitettiin. 

– Käsitykseni mukaan ei ole tehty evakuointeja. Mutta jos haluaa varman tiedon, asiaa pitäisi kysyä paikalla tapahtuma-aikaan olleelta turvallisuushenkilökunnalta, Kopperoinen sanoo MTV Uutisille. 

Normaali sisään- ja uloskäynti estyi

Kopperoisen käsityksen mukaan valtioneuvoston linnan ulkopuolella olleen Elokapinan mielenosoituksen yhteydessä protestoijat tukkivat sisäänkäynnin Aleksanterinkadun puolelta ja Ritarikadun puolelta.

– Mielenosoitus on ollut siinä käynnissä ja he ovat lukittautuneet muun muassa ulko-oviin ja rappusilla on ollut paljon ruuhkaa. Tämä on estänyt normaalin sisään- ja uloskäynnin.

– Valtioneuvoston linnan sisällä on ymmärtääkseni kuitenkin ollut turvallista eikä siellä olleisiin henkilöihin ole kohdistunut konkreettista uhkaa. Tällainen käsitys itselläni on asioista.  

Valtioneuvoston linnassa "ei konkreettista uhkaa"

Kopperoinen myöntää, että poliisin viestintä on mahdollisesti ollut epätarkkaa ja siinä on voinut olla väärinkäsityksiä. 

– Ymmärtääkseni linnan sisällä ei ole ollut konkreettista uhkaa, vaikka ulkopuolella on vähän meteliä ollutkin, niin kuin nyt mielenosoituksissa tavanmukaista tahtoo ollakin.

Onko paikalla kenttätyössä olleilla poliiseilla ollut tietoa siitä, mistä ovista ministerit yleensä kulkevat? Siellä kuitenkin on useita ovia, joista poistua.

– Emme lähde kommentoimaan, mistä kukin kulkee tai poistuu, nämä kuuluvat turvallisuussuunnitelmiin. On ollut selkeästi se tilanne, että Aleksanterinkadun ja Ritarikadun puolelta ei välttämättä ole voinut turvallisesti kulkea sillä hetkellä, kun tilanne on ollut pahimmillaan.

Evakuointeja ei tehty

Kopperoinen korostaa, että valtioneuvoston linnan edustalla on ollut ihmisiä tungokseen saakka ja myös lukittautuneena oviin, joten kulku saattanut olla mahdotontakin.

– Linnan sisältä ei ymmärtääkseni ollut konkreettista uhkaa, että olisi täytynyt lähteä evakuointeja tekemään. Mutta se pitää tosiaan varmistaa linnan turvallisuushenkilökunnalta.

Kopperoisen mukaan poliisin tulee oppia tapauksesta tekemistään virheistä. 

– Käytetyt sanavalinnat ja ilmaisut ovat ehkä olleet vähän voimakkaita ja tulkinnanvaraisia. Tulevaisuudessa pitää kiinnittää huomiota siihen, miten viestimme, kun kerromme tämäntyyppisistä tilanteista.

Tapahtumista tehdään esitutkinta

Apulaispoliisipäällikkö korostaa, että tilanteet tapahtuvat aina hetkessä. 

– Kukaan ei koskaan voi ennustaa, miten tällainen väkijoukko käyttäytyy. Se on jokaisen omassa tulkinnassa ja omassa mietinnässä ja tässä kohtaa poliisi, joka on tilannetta siellä hoitanut, on arvioinut sen näin. 

– Poliisi on monta kertaa hankalassa tilanteessa, kun pitää tehdä ensimmäiset ratkaisut ja toisaalta myös viestiä siitä. Siinä pitäisi olla äärimmäisen tarkka ja äärimmäisen oikeat tiedot ja varmistaa, ettei synny väärinkäsityksiä tai vääriä tutkintoja.

Perjantaiset tapahtumat valtioneuvoston linnan edustalla ovat esitutkinnassa.

– Uskon, että tapahtumankulut selviävät esitutkinnassa. Sitten katsotaan, mihin se johtaa ja miten syyttäjä mahdollisesti arvioi tilannetta. Ja jos käy niin, että asiasta tulee syytteitä, miten tuomioistuin ne ratkaisee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja