Lähes 50 yhä kiinniotettuna: Poliisi syytti turvallisuusuhasta, Elokapina pöyristyi – "Emme yrittäneet valtioneuvoston linnaan sisälle"

MTV paikalla: Poliisi hajoittaa Elokapinan mielenosoituksen 3:52
MTV paikalla: Näin poliisi hajotti Elokapinan mielenosoituksen

Ympäristöliike Elokapinan mukaan poliisin harkintakyky petti liikkeen 10-päiväisen mielenilmauksen viimeisenä päivänä. Poliisin mukaan liike aiheutti valtioneuvoston linnan edustalle linnoittautuessaan turvallisuusuhan, mutta Elokapinan lauantaisen kannanoton mukaan poliisin kommentit olivat kuin vaihtoehtoisesta todellisuudesta.

– Helsingin poliisin ylikomisario Jarkko Lehtinen sanoi eilen Twitterissä, että Elokapina olisi luonut Valtioneuvoston linnalle turvallisuusuhan. Tämä ei pidä paikkaansa. Olimme yhteydessä Valtioneuvoston linnan turvallisuuspalveluun ja kerroimme ettemme yritä rakennuksen sisälle, vaan odotamme (valtiovarainministeri) Annika Saarikkoa keskustelemaan kanssamme rakennuksen ulkopuolella, Elokapina lausuu tiedotteessaan. 

Katso poliisin twiitti Elokapinan toiminnasta tästä.

Elokapina korostaa, ettei heidän mielenilmauksensa estänyt kulkua valtioneuvoston linnaan, ja molemmista pääovista kulki väkeä mielenosoituksen aikana. 

Poliisi kertoi perjantaina epäilevänsä kiinni otettuja muun muassa niskoittelusta, törkeästä julkisrauhan rikkomisesta ja kokouksen estämisestä.

Rikosnimikkeitä tarkastellaan poliisin mukaan yksilöllisesti, ja ne voivat tarkentua tutkinnan edetessä.

– Elokapina huomauttaa, että syyte kokouksen estämisestä vaatisi, että kokous olisi estetty väkivaltaa tai sen uhkaa käyttäen. Elokapina on kaikessa toiminnassaan ehdottoman väkivallaton, kulkua rakennukseen ei missään vaiheessa estetty, ja Valtioneuvoston linnan turvallisuusosastolle oli kerrottu, että rakennuksen sisään ei pyritä, liike tiedotti lauantaina.

Elokapinan mukaan kiinniotettuja on pidetty Pasilan poliisiasemalla jo yli 20 tunnin ajan, vaikka poliisilain mukainen raja kiinniotolle on 12 tuntia. Mikäli kiinniottoa jatketaan tämän yli, sille pitää löytyä riittäviä perusteita.

Poliisi vahvistaa MTV Uutisille, että kiinniotettuja on yhä 48. Kaikki alaikäiset, joita kiinniotetuista oli kourallinen, on päästetty vapaaksi.

Elokapinan mukaan poliisin ilmoitus siitä, ettei se hyväksy valtiojohtoon vaikuttamista, oli kaikista erikoisin.

– Demokraattisen valtion poliisi irtisanoutuu demokratiasta tuomitsemalla valtionjohtoon vaikuttamisen mieltä osoittamalla, joka on demokratian keskeinen instrumentti, Elokapina jatkaa.

Elokapina vaatii, että hallitus julistaisi Suomeen ilmastohätätilan. Liike perustelee linnoittautumista valtioneuvoston linnalle siitä syystä, ettei heidän mielestään hallitus käsitä uhkaavan tilanteen vakavuutta.

Lue myös:

    Uusimmat