Helsingin historiallisen Toralinnan vuokralaiset irtosanotaan – asukkaat olivat valittaneet kosteushaitoista pitkään, Sato kiisti ongelman

Helsingin historiallinen"Toralinna"oli Lenininkin suosima saunapaikka 0:24

Kaikkien Helsingin Toralinna-arvokiinteistön vuokralaisten vuokrasopimukset irtisanotaan sisäilmaongelman vuoksi. Päätös tehtiin kuntotarkastuksen jälkeen, jossa paljastui, että Toralinnassa on sisäilmaongelmia.

Asukkaiden keskuudessa Helsingin Toralinnan huonosta sisäilmasta ja homeongelmista on puhuttu jo pitkään.

Asukkaiden yhteydenottojen ja reklamaatioiden vuoksi tehdyssä kuntotarkastuksessa ongelmat todennettiin ja kaikkien asukkaiden vuokrasopimukset irtisanotaan elokuun aikana.

Rakenteissa mikrobikasvustoa ja lahoamista

– Talon vanhoista hirsirakenteista on löydetty mikrobikasvustoa ja paikoittaista lahoamista. Kellarissa on osittain maapohja ja maanvastaisista seinistä on löydetty kosteusvaurioita, selittää Saton asuntoliiketoiminnan johtaja Antti Asteljoki.

Asukas kertoi MTV Uutisten haastattelussa jo tammikuussa, että asukkaat kärsivät jatkuvista silmä- ja korvatulehduksista ja monet ovat joutuneet muuttamaan pois homeen vuoksi.

 – Homeen takia sairastunut perhe joutui muuttamaan ja heittämään kaiken vaurioituneen omaisuutensakin pois juuri ennen joulua. Näitä tarinoita on valitettavasti kymmeniä, asukas kertoi MTV Uutisille.

Kokonaisuus valkeni, kun kuntotarkastus tehtiin koko taloon

Vielä tammikuussa Asteljokikiisti, että Toralinnassa olisi kosteusongelmia.

Hän kuitenkin myönsi, että kiinteistön lämmitysjärjestelmää uudistettaessa tapahtui virheitä eikä ilmanvaihto toiminut.

Asteljoen mukaan kasvustoa oli löytynyt kosteiden tilojen pinnoilta, mutta sitä oli muodostunut ilmanvaihto-ongelmien vuoksi vain pintoihin ja asia oli hoidossa.

Nyt Asteljoki kertoo, että kiinteistön kuntoa on säännöllisesti tutkittu ja korjaustöitä on tehty, mutta kokonaisuus valkeni, kun kuntotutkimus tehtiin koko taloon.

– Ilmeni tarve koko kiinteistön peruskorjaukseen. Edellinen kokonaisvaltainen peruskorjaus on tehty vuonna 1987.

"Jotain olisi pitänyt tehdä jo aiemmin"

Nyt pois muuttava asukas Anu Tikkanen toivookin, että Sato olisi puuttunut ongelmiin jo aiemmin.

– Asunnoille olisi pitänyt tehdä jotain jo aiemmin. Ja nyt, kun vahinko oli jo tapahtunut, olisi pitänyt laskea vuokria loppuajaksi. Ongelmista on ollut täällä yleisesti puhetta niin kauan, Tikkanen sanoo.

Tikkanen jättää yhteisöllisen asuinpaikan haikein mielin.

– Yleismielipide on kyllä surullinen.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat