Helpot vinkit: Hallitse rahojasi ilman kuukausibudjettia

Moni asiantuntija kehottaa tutustumaan kuukauden kulutukseen siten, että jokainen meno merkataan Excel-taulukkoon. Tapa onkin tehokas, jos rakastat taulukointia ja pennosten pyörittelyä – muut voivat turvautua alla lueteltuihin keinoihin.

Näillä neuvoilla tilin saldo ei tule yllätyksenä kuun lopussa:

Piilota se

On helpompi säästää rahaa, jos et pääse siihen käsiksi. Laita siis jokaisesta palkastasi itsellesi sopiva summa säästöihin ja sijoituksiin. Näin et tuhlaa rahaa ennen kuin huomaatkaan ja kerrytät itsellesi samalla puskuria pahan päivän varalle. Voit sopia pankkisi kanssa, että summat menevät tililtäsi automaattisesti. Älä hanki pankkikorttia säästötilillesi, jotta vältät kiusauksen kajota rahoihin.

Kortti vai seteli?

Jos käytät vain käteistä, pysyt helpommin perillä kulutuksestasi ja myös näet konkreettisesti, kun vaihdat rahaa hyödykkeisiin. Kortti on kuitenkin monessa tilanteessa käteistä kätevämpi ja tarvitset korttia esimerkiksi nettiostoksiin. Olisi kuitenkin parasta pysytellä mahdollisimman pitkälti yhdessä tavassa kuluttaa.

Käytä pääasiassa käteistä, jos sinulla on tapana vinguttaa korttia holtittomasti. Tee näin: Kun olet laittanut rahaa säästötilille ja sijoituksiin ja maksanut vuokran ja laskut, nosta loppusumma tililtäsi. Näin tiedät tarkalleen, kuinka paljon sinulla on rahaa käytettävissäsi ruokaan ja viihteeseen.

Käytä pääasiassa korttia, jos haluat pysyä kärryillä siitä, mihin olet kuluttanut mitäkin. Korttiostosi näkyvät tiliotteellasi, joten voit sitä katsoessasi pohtia, meneekö sinulla kohtuuttomasti rahaa esimerkiksi ulkona syömiseen.

Pienet purot

Kolmen euron cappuccino tai jokapäiväinen iltapäivälehti ei tunnu ostohetkellä kalliilta, mutta vuoden aikana ostoista kasvaa yllättävän suuria summia. Katso tiliotettasi ja kysy itseltäsi jokaisen oston kohdalla "Kaduttaako?". Kirjaa ylös ne ostot, joiden kohdalla vastaus on myöntävä. Pidä sitten lista esillä, jotta alat hiljalleen sisäistää, mihin ostoihin et ole pidemmän päälle tyytyväinen.

Avaa toinen säästötili

Jos haluat säästää rahaa vaikkapa häitäsi tai ulkomaanmatkaa varten, avaa toinen säästötili, jolle laitat tietyn summan joka kuukausi. Toisen säästötilin avaaminen tarkoittaa sitä, että kulutukseen jää kuukauden aikana hieman vähemmän rahaa, mutta ainakin tiedät säästäväsi jotain konkreettista tavoitetta varten. Konkreettiset tavoitteet ovat usein paljon motivoivampia kuin säästäminen säästämisen vuoksi.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE – RealSimple)

Lue myös:

    Uusimmat