Helle saa pinnan palamaan helpommin – Lue miksi!

Luvassa on lämmin viikonloppu, mutta pidä pää kylmänä. Helle saa nimittäin ihmiset hikeentymään tavallista helpommin, ja saattaa näkyä jopa rikostilastoissa.

Today.com kertoo, että lämmönnousu aiheuttaa ihmisissä tunteidenkin kuumenemista. Helteet saavat ihmiset käyttäytymään kuin kiukuttelevat ja kitisevät lapset, ja tutkimusten mukaan lämpötilapiikkien kohdalla jopa rikostilastot pomppaavat yläkanttiin.

–Jos joku kiilaa sinut liikenteessä, kuumana päivänä soitat hänelle todennäköisemmin torvea kuin viileämmällä säällä, kuuman sään ja rikollisuuden välistä yhteyttä tutkinut psykologi Brad Bushman Ohion yliopistosta toteaa.

– Kehon lämpötilan nousu johtaa valmiustilaan, joka saa sydämen sykkeesi tihentymään ja verenpaineen nousemaan, kun keho yrittää viilentää itseään, selittää käyttäytymistieteiden tohtori Jeff Borenstein. Tämä voi aiheuttaa huonoa käytöstä, sillä kehon valmiustilan tiedetään olevan yhteydessä aggressiiviseen käytökseen.

Mutta mikä kummallisinta, kärsiessämme kuumuudesta emme tunne olevamme aggressiivisia, vaan päinvastoin.

– Saatetaan sanoa, että ollaan uupuneita ja jähmeitä, mutta jos näiden ihmisten fyysistä valmiustilaa mitataan, huomataan, että se kohoaa lämpötilan myötä, Bushman kertoo. Koska ihmiset eivät huomaa valmiustilaansa, he päätyvät ylireagoimaan tapahtumiin.

Kriminologi Ellen Cohn Floridan kansainvälisestä yliopistosta on niin ikään tutkinut rikollisuuden ja lämmön välistä yhteyttä. Myös hän vahvistaa, että rikostilastot nousevat lämpöpiikkien myötä. Esimerkiksi Minneapoliksessa raportoitiin tuplasti enemmän rikoksia kesällä kuin muina vuodenaikoina. Cohn tosin lisää, että rikollisuutta voivat lisätä kesällä myös lomailijoiden tyhjilleen jääneet asunnot ja varomaton käytös.

Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan vähäinenkin kehon kuivuminen voi johtaa mielialan muutoksiin, kuten väsymykseen, keskittymisvaikeuksiin, päänsärkyyn, jännittyneisyyteen ja levottomuuteen. Tämä saattaa osaltaan lisätä aggressiivisuutta entisestään. Borenstein neuvookin huolehtimaan helteillä riittävästä nesteytyksestä.

"Tavallinen ihminen saattaa yllättää itsensä"

Ylikomisario Jaakko Wallenius Helsingin poliisilaitokselta ei tyrmää helteen vaikutuksia, vaikka sen yhteyttä rikollisuuteen ei Suomessa olekaan tutkittu.

–Valistunut arvaus on, että kovat helteet voivat hyvinkin vaikuttaa käytökseeen ja saada pinnan palamaan herkemmin, Wallenius pohtii.

Hän uskoo osansa olevan juuri kehon kuivumisella ja sen päälle nautitulla alkoholilla. Jos ei suoranaista rikollisuutta, niin alkoholista juontavaa häiriökäyttäytymistä ja humalaisten tappeluita on terassikeleillä enemmän.

– Alkoholin vaikutukset tehostuvat, ja ei ymmärretä juoda vettä.Tavallinen ihminen saattaa yllättää itsensä.

Lähde Today.com

Kuva Colourbox.com

Juttu on uusinta heinäkuulta 2013 helteisen viikonlopun kunniaksi.

Lue myös:

    Uusimmat