Heikki Kinnusella takana 50 vuoden ura – muistatko nämä roolit?

Heikki Kinnunen on tullut suomalaisille tutuksi televisiosarjoista, elokuvarooleistaan ja työstään teatterilavoilla.

Näyttelijä Heikki Kinnunen saapuu perjantaina 15.4. Hjalliksen vieraaksi. Kinnunen täytti viime vuonna pyöreitä, kun mittariin tuli 70 vuotta. Uraakin mies on ehtinyt tekemään jo 50 vuoden ajan. 

Kinnunen valmistui näyttelijäksi vuonna 1967 Suomen Teatterikoulusta. Konkarinäyttelijä on tuttu suomalaisille esimerkiksi roolistaan Vääpeli Körmynä, mutta mies on tehnyt näyttävän uran myös teatterilavoilla. Kinnunen on muun muassa ollut mukana Ylioppilasteatterin  Lapualaisoopperassa 1960-luvulla, joka oli aikansa sukupolvikokemus.

Hän oli mukana myös Turun kaupunginteatterin Aleksis Kiven Seitsemän veljestä -esityksessä, joka oli 1970-luvun suurimpia teatteritapauksia Suomessa. Mukana oli tukuttain muita tähtinäyttelijöitä, kuten Vesa-Matti Loiri ja Esko Salminen.

Television puolella mies on niittänyt suosiota esimerkiksi 1970-luvun alkupuolen viihdeohjelma Ällitällillä, jota hän tähditti yhdessä Leo Lastumäen kanssa. Kaksikko tähditti myös vuonna 1972 Lampaansyöjät-komediaelokuvaa.

Vuosina 1989–1991 miehet tähdittivät Heksa ja Leksa -viihdeojelmaa.

Yksi tunnetuimmista Kinnusen tähdittämistä viihdeohejlmista oli Älywapaa palokunta, josta on jäänyt hokema ”Onks Viljoo näkynyt?” Ohjelmaa näytettiin vuosina 1984–1985.

Kinnunen näytteli Älywapaassa palokunnassa Viljon perään haikaillutta hahmoa, joka sai myöhemmin oman komediaelokuvan, jonka nimi oli niin ikään Onks Viljoo näkynyt?

1980-luvulla Kinnunen oli mukana myös Soitinmenot- ja Kissa vieköön- ohjelmissa. 2000-luvulle tultaessa suosikkinäyttelijä on ollut Martti Roseniuksen roolissa mukana Karjalan kunnailla -televisiosarjassa.

Kinnunen on myös esiintynyt venäjän ja viron kielen opetusohjelmissa.

Mainosäänenäkin toiminut Kinnunen iskosti myös ”Ei kun syömään” -lauseen suomalaisten mieliin.

Televisiouransa lisäksi Kinnunen on näytellyt elokuvissa. Vääpeli Körmynä Kinnunen nähtiin viidessä elokuvassa. Lisäksi hän on ollut mukana kuudessa Uuno Turhapuro -elokuvassa, joissa hän on näytellyt eri rooleissa.

Teatterilava ei ole jäänyt Kinnuselle vieraaksi missään vaiheessa. Hän on näytellyt Suomen Kansallisteatterissa, Turun Kaupunginteatterissa ja Kom-teatterissa.

Helsingin kaupunginteatterissa hän oli kiinnitettynä vuodesta 1982 aina vuoteen 1990. Tampereen Teatteriin hänet kiinnitettiin vuonna 2002.

Eläkkeelle hän jäi keväällä 2009, mutta jatkaa näyttelemistä yhä vapaana taiteilijana.

Studio 55.fissä haastateltavana käynyt Kinnunen kertoi, ettei aio hidastaa työtahtiaan niin pitkään aikaan, kun terveys antaa myöten.

25:54

Mies on myös levyttänyt useamman albumillisen verran musiikkia.

Yksi tunnetuimmista lienee hänen Prinsessan sukkanauha -hittinsä vuodelta 1987. Kappale nousi Varis ja valtion varatyömies -levyn kuunnelluimmaksi.

Heikki Kinnunen on Hjallis Harkimon vieraana perjantainen 15.4.

Hjallis MTV3-kanavalla perjantaisin kello 21.00.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja