Hedelmäsokeria nälän hillintään

Fruktoosin eli hedelmäsokerin nauttiminen muutama tunti ennen ateriaa vähentää nälkää, joten sokerin voi sanoa auttavan painonhallinnassa. Reilut kymmenen vuotta sitten tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että kaksi tuntia ennen ruokailua nautittu 50 gramman annos fruktoosia hillitsee nälkää niin, että aterialla ruoan kulutus pienenee jopa 500 kalorilla. 50 grammasta hedelmäsokeria saa noin 200 kaloria energiaa. Danisco Sweeteners on käynnistämässä uusintatutkimusta fruktoositankkauksen vaikutuksista aterialla nautittuun kalorimäärään.

Fruktoosi pitää nälän loitolla esimerkiksi glukoosia eli rypälesokeria paremmin, sillä fruktoosin avulla veren sokeri- ja insuliinitasoa pysyy pitempään vakaana. Näiden tasojen nopeilla vaihteluilla on todettu olevan näläntunnetta ja ruokahalua lisääviä vaikutuksia. Fruktoosilla on myös muita painonhallintaa tukevia ominaisuuksia. Sen aineenvaihdunta vaatii enemmän enrgiaa kuin tavallisen sokerin, joten suurempi osa sen sisältämistä kaloreista vapautuu lämpönä.

Makea sokeri maun pyöristäjänä

Hedelmäsokeri on makein luonnossa esiintyvistä hiilihydraateista. Siinä on yhtä paljon energiaa kuin tavallisessa sokerissa, mutta se on jopa 1,8 kertaa makeampaa, joten sen käyttömäärät ovat pienempiä. Makeimmillaan fruktoosi on sellaisenaan kiteisenä sekä kylmissä, happamissa esimerkiksi marja- ja hedelmäpohjaisissa ruuissa ja juomissa. Fruktoosilla on kyky peittää kitkeriä ja metallisia makuja sekä esimerkiksi keinotekoisten makeuttajien jälkimakuja.

- Suomalainen elintarviketeollisuus on lisännyt hedelmäsokerin käyttöä raaka-aineena huomattavasti viimeisten kymmenen vuoden aikana, kertoo Siukola. Hänen mukaan erityisesti meijeriteollisuus käyttää fruktoosia kevytjogurttien makeuttajina. - Fruktoosi antaa hyvin täyteläisyyttä tuotteille, joissa on vain vähän rasvaa, huomauttaa Siukola.

Suomessa myytävä hedelmäsokeri valmistetaan kotimaisesta sokerijuurikkaasta erottamalla siitä sakkaroosi eli tavallinen sokeri ja pilkkomalla liuosmuodossa oleva sokeri entsymaattisesti fruktoosiksi ja glukoosiksi ja kiteyttämällä lopuksi fruktoosi liuoksestaan. (Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja