Hätkähdyttävä tutkimustulos: Lapsen saaminen "vanhentaa" naista jopa 11 vuotta

Tutkimus selvitti, että äitiys todella "vanhentaa" naista!

Tuntuuko sinusta, että lasten saaminen vanhensi sinua kertaheitolla? Et ole tuntemuksesi kanssa aivan väärässä: 2000 lisääntymisikäisen naisen DNA:ta analysoinut tutkimus selvitti, että äitiys todella "vanhentaa"!

"Olimme yllättyneitä löytäessämme näin hätkähdyttävän tuloksen"

Amerikkalaistutkimuksessa synnyttäneiden äitien analyysi paljasti, että naiset olivat ikääntyneet solutasolla "huomattavasti", kertoo Science Alert.

– Olimme yllättyneitä löytäessämme näin hätkähdyttävän tuloksen. Tämä vastaa noin 11 vuoden nopeutunutta solutason ikääntymistä, tutkimusta tehnyt Anna Pollack kuvailee.

Synnytys vaikutti jopa enemmän kuin tupakointi

Tutkijat havainnoivat kromosomin päädyssä sijaitsevia telomeereja, joiden lyhyys on aiemmin yhdistetty esimerkiksi syöpiin ja sydäntauteihin. Synnyttäneillä telomeerit olivat keskimäärin lyhyempiä kuin naisilla, jotka eivät olleet synnyttäneet.

Tutkimuksen perusteella synnytys vaikutti telomeerin pituuteen jopa enemmän kuin tupakointi, joka "lyhensi elämää" 4,6 vuotta, ja ylipaino, joka lyhensi sitä 8,8 vuotta. Tämä ei tietenkään tarkoita, että ihminen oikeasti kuolisi esimerkiksi tasan 4,6 vuotta aiemmin.

Tutkimus julkaistiin Human Reproduction -lehdessä. Tuloksista ei kuitenkaan voi suoraan vetää sitä johtopäätöstä, että synnytys olisi tutkittujen naisien solutason ikääntymisen syy.

***

7:24

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja