Hartolan törkeästä ryöstöstä vankeusrangaistukset – talon iäkäs isäntä ampui ryöstäjää ylävartaloon ja selvisi rangaistuksetta

Asuntomurtojen määrässä selvä piikki 2:05
Tilastojen perusteella asuntomurrot ovat yleistyneet, mutta niissä harvemmin vastaavia välikohtauksia tapahtuu.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus määräsi kaksi 1990-luvun lopulla syntynyttä miestä vankeusrangaistukseen näiden tunkeuduttua iäkkään miehen asuntoon ja ryöstettyä tämän väkivaltaisesti.

Nuoret miehet mukiloivat 81-vuotiaan ikämiehen pahoin, mutta vanhus onnistui ampumaan toista miehistä ylävatsaan revolverilla päättäen ryöstön.

Miestä pahoinpideltiin käsivarsien, ylävartalon ja pään alueelle muun muassa rengas- ja sorkkarautaa käyttämällä. Vanhukselle seurasi väkivallasta hengenvaarallinen ruumiinvamma. Tämän ohimoluussa oli murtuma, päässä avohaava ja aivoverenvuoto.

Ryöstön uhriksi talitiaisten ruokkimisen jälkeen

Miehet olivat murtautuneet vanhan miehen taloon aamulla sorkkaraudan avulla ja varustautuneet esimerkiksi teleskooppipampulla.

Talossa ollut ja vasta talitiaisia syöttämässä ollut mies kuuli televisiota katsellessaan räsähdyksen ja huomasi äkkiä ovellaan kommandopipoon naamioituneen miehen.

Murtovaras oli käskenyt häntä hiljentämään television, jollon talon isäntä oli osoittanut tahallaan väärää kaukosäädintä, ja murtomiehen tapellessa säätimen kanssa onnistunut kokoamaan asunnossaan olleen revolverin.

Kolmas villin lännen tyyliin ammuttu laukaus osui

Vanhus oli uhannut murtovarasta aseella, mutta tämä olikin tehnyt yllättävän hyökkäyksen ja lyönyt hänet maihin. Mies havahtui hetken päästä mies päällään, revolveri suojassa mahansa alla.

Hengenvaarallisen aivoruhjeen saanut mies onnistui nousemaan ylös ja ampui polviltaan päältään noussutta miestä kohti. Hyökkääjä ei tuntunut pelästyvän ohi menneitä laukauksia, vaan lähestyi miestä valmiina hyökkäämään. Vasta kolmas polviltaan lonkalta ammuttu laukaus osui hyökkääjää. Talon isännän mukaan hyökkääjä rääkäisi ja pakeni paikalta "kuin kenguru".

Rikostoveri oli sillä aikaa vienyt asunnosta toisen ampuma-aseen.

Lähes 10 000 euron korvaukset

Pisimmän rangaistuksen sai vuonna 1997 syntynyt Aapo Ensio Liukkonen, joka tuomittiin törkeän ryöstön ja törkeän kotirauhan rikkomisen lisäksi huume- ja liikennerikoksista. Hän sai 3 vuoden 5 kuukauden vankeusrangaistuksen, johon vaikutti miehen aiempi ehdollinen vankeusrangaistus.

Toinen ryöstöön osaa ottanut mies, rikoskumppaninsa kanssa samana vuonna syntynyt Toni Kristian Vanhatalo, sai törkeästä kotirauhan rikkomisesta, törkeästä ryöstöstä ja ampuma-aserikoksesta 2 vuoden 7 kuukauden vankeusrangaistuksen.

Kaksikko määrättiin korvaamaan uhriksi joutuneelle miehelle yhteensä 9650 euroa kärsimyksestä, kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta sekä kosmeettisesta haitasta.

Lisäksi kaksi muuta vuosituhannen vaihteessa syntynyttä miestä tuomittiin päiväsakkoihin avunannosta varkauteen ja toisen osalta ampuma-aserikoksesta.

"Ei osoittanut kokevansa negatiivisia tunteita [ryöstäjiä] kohtaan"

Talon isäntää vastaan nostettu syyte tapon yrityksestä kaatui. Mies oli itsepuolustuksekseen laukaissut aseen osuen ryöstäjää keskivartaloon. Talon iäkäs asukas oli jo saatunut syyttäjältä syyttämättäjättämispäätöksen, mutta ammuttu ryöstäjä oli itse vielä ajanut syytettä tätä vastaan. Oikeus hylkäsi vuonna 1937 syntynyttä miestä vastaan nostetun syytteen tapon yrityksestä.

– [Miehellä] ei ollut käytettävissä muuta ja vähemmän vaarallista puolustautumisvälinettä, jolla hän [olisi] kyennyt puolustautumaan itseään rengasrauta kohotettuna hyökkäämässä ollene Liukkosen hyökkäykseltä, tuomiossa todetaan.

Miehellä ei ollut myöskään mahdollisuutta paeta paikalta.

Mies suhtautui ilmeisesti asiaan iän tuomalla tyyneydellä.

– Hän ei ole sanoin eikä käytöksellään osoittanut olevansa vihainen tai muutoin kokevansa negatiivisia tunteita [ryöstäjiä] kohtaan tapahtuneen johdosta, tuomiossa kerrotaan.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat