Hans Välimäen miehinen suositus juhlapöytään: Kakku makkarasta!

Kevään valmistujaisten juhlapöydän kruunaa huippukokin ohjeella väsätty lenkkimakkarainen voileipäkakku.

– Voileipäkakku on aivan loistava valinta, oikea juhlapöytien kingi! vastikään uuden Midhill-ravintolan Helsingin keskustaan avannut huippukokki Hans Välimäki hehkuttaa valmistujaisjuhlien seisovan pöydän antimia.

Voileipäkakulla on retromaine ja se pitääkin edelleen pintansa juhlapöydän vakiotarjottavana makeiden luomusten rinnalla. Suolaisesta kakusta riittää mussutettavaa isommallekin juhlavieraskatraalle. Näyttävästi koristeltuna voileipäkakku kruunaa juhlapöydän.

Perinteisten kala- ja lihavoileipäkakkujen rinnalle on kuitenkin varioitu modernimpia versioita. Välimäki innostui taannoin kokeilemaan, kuinka suomalainen kesäherkku lenkkimakkara taipuisi kakun väliin. Luova kokeilu päättyi onnellisesti, sillä maistajat olivat innoissaan uudenlaisesta makuelämyksestä.

Voileipäkakun valmistus voi kuulostaa vaivalloiselta puuhalta, mutta todellisuudessa sen kokoaminen hoituu melko vaivattomasti. Toimeen täytyy kuitenkin tarttua viimeistään juhlia edeltävänä iltana, jotta kakku ehtii hyytyä jääkaapissa yön yli.

Hans Välimäen vinkeillä helppo lenkkimakkaravoileipäkakku

vaaleaa ja/tai tummaa vuokaleipää

pikkelssivihanneksia purkista (esimerkiksi kukkakaalia, porkkanaa ja punasipulia)

lenkkimakkaraa

ruohosipulia

majoneesia

ranskankermaa

+ koristeita oman maun mukaan

Voileipäkakun valmistukseen sopii parhaiten päivän tai parin vanha leipä, sillä vastapaistettua leipää on hankala leikata. Ellet leivo vuokaleipää itse, sen voi näppärästi tilata valmiiksi leikattuna leipomoista.

Leikkaa leivästä kovat reunat ohuelti pois. Leikkaa leipä sahalaitaisella veitsellä viideksi levyksi vaakasuunnassa.

Aloita kakun kokoaminen alimmasta kerroksesta. Kostuta levy vedellä.

Valuta purkkipikkelssivihanneksista nesteet pois ja kaada ainekset tehosekoittimeen. Lisää joukkoon pilkottua lenkkimakkaraa sekä tuoretta ruohosipulia ja majoneesia. Hurauta tasaiseksi täytteeksi.

Kokoa kakku vuorotellen täytteellä ja vedellä kostutetuilla leivillä (pelkkä vesi riittää, sillä makkarassa ja purkkivihanneksissa on tarpeeksi suolaa). Kääri lopuksi kakku tiiviisti voipaperiin. Voit myös laittaa kakun vielä muovipussin sisään varmuudeksi.

Nosta kakun päälle tasainen paino, joka pitää rakenteen koossa. Anna kakun tekeytyä kylmässä mieluiten yön yli.

Viimeistele kakku hetki ennen tarjoilua. Sekoita keskenään majoneesia ja ranskankermaa. Levitä seos kakun pinnalle ja reunoille lastan avulla. Silppua lisää ruohosipulia ja painele ne koristeeksi kakun reunoille. Koristele kakun pinta haluamillasi koristeilla.

Tanja Korpela/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja