"Hän vain huusi" – BBC selvitti myrkytetyn Navalnyin lentomatkan dramaattiset hetket

Tämä tiedetään Navalnyin myrkyttämisestä nyt – kirjeenvaihtaja raportoi tuoreimmat tiedot Saksasta 8:11
Tämä tiedetään Navalnyin myrkyttämisestä nyt – kirjeenvaihtaja raportoi torstaina tuoreimmat tiedot Saksasta

Myrkytetyn venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin elämä oli parista tunnista kiinni. BBC:n Venäjän toimitus selvitti matkan kulun, ja kuinka lentokoneen ja terveydenhuollon työntekijät taistelivat pelastaakseen hänen henkensä.

Kaksi viikkoa sitten Aleksei Navalnyi oli lentämässä Tomskin kaupungista Keski-Siperiasta Venäjän pääkaupunkiin Moskovaan, kun hän sairastui kesken lennon.

Hän oli sitä aiemmin poikennut Tomskin lentokentän kahvilaan noin tuntia ennen lähtöä. Kahvilassa hän joi kupin teetä, mutta muuten hän ei ollut koko päivänä syönyt tai juonut tiettävästi mitään.

Tästä kertoi hänen tiedottajansa Kira Yarmysh, joka oli mukana lennolla.

BBC:n mukaan Navalnyi alkoi voida huonosti jo ensimmäisen puolen tunnin aikana koneen noustua. Hän marssi lentokoneen vessaan, jossa hän oli ainakin 20 minuuttia. Lentokoneen henkilökunta ymmärsi, että joku matkustajista voi huonosti.

Noin tunti koneen lähdön jälkeen henkilökunta alkoi kysellä, oliko matkustajien joukossa lääkäreitä. Myös kapteenille ilmoitettiin tilanteesta, ja Navalnyille alettiin järjestää ensiapua.

"Häntä selkeästi sattui"

Koneessa matkustanut asianajaja Sergey Nezhenets kertoo, että kuuli Navalnyin vaikeroivan ja huutavan.

– Häntä selkeästi sattui. Hän makasi lattialla koneen osassa, joka on varattu henkilökunnalle. Hän ei puhunut mitään – hän vain huusi.

Nezhenets kuuli hänen myös yökkäilevän, kun apuun tulleet ihmiset pakottivat hänet juomaan vettä.

Nezhenets kertoo BBC:lle tajunneensa sairastuneen matkustajan olevan Navalnyi vasta kun tämän tiedottaja kertoi asiasta Twitterissä koneen hätälaskun jälkeen.

Navalnyin avustaja Ilya Pakhomov myös kyseli apua koneessa, ja eräs nainen ilmoitti olevansa hoitaja ja tuli apuun. BBC:n mukaan naisen henkilöllisyys ei ole tiedossa.

Hoitaja piti Navalnyita tajuissaan, kunnes pilotti sai tehtyä hätälaskun Omskiin. Tässä vaiheessa oli kulunut tunti koneen noususta.

Ei tietoa, tyhjennettiinkö vatsaa

BBC:n mukaan ei ole selvää, tyhjennettiinkö Navalnyin vatsaa väkisin. Omskin lentokentän lääkäri ei ole vahvistanut eikä kieltänyt asiaa. Se ei kuitenkaan olisi auttanut siinä tapauksessa, että Navalnyi myrkytettiin hermomyrkyllä, kuten saksalaiset lääkärit nyt sanovat.

Omskin lentokentällä lääkärit saapuivat parissa minuutissa koneeseen ja päättelivät hänen tarvitsevan tehohoitoa. Ambulanssi saapui kymmenen minuutin kuluttua.

Kone jatkoi matkaansa sen jälkeen, kun Navalnyi oli otettu ambulanssi kyytiin.

Poliisi oli vastassa määränpäässä Moskovassa ja tuli koneeseen sisään. Navalnyita lähinnä istuneita matkustajia kuulusteltiin.

Venäläiset ja saksalaiset lääkärit täysin eri mieltä

Navalnyita pidettiin sairaalassa Omskissa, mutta hänen siirtoaan vaadittiin niin lähipiirissä kuin kansainvälisessä yhteisössäkin. Myös presidentti Sauli Niinistö kertoi puhuneensa Navalnyin siirrosta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Kaksi päivää myöhemmin Navalnyi lennätettiin sairaalaan Berliiniin, Saksaan.

Omskissa lääkärit ovat sanoneet, ettei jälkiä myrkyistä löytynyt, ja epäilevät muun muassa metabolista oireyhtymää, joka tarkoittaa useita samanaikaisia häiriöitä aineenvaihdunnassa.

Kuitenkin Navalnyita tutkineet saksalaiset lääkärit ovat nyt vakuuttuneita, että Navalnyi myrkytettiin Novitshok-hermomyrkyllä, jota on  lähinnä vain valtioiden ja terroristiryhmien hallussa.

Lue myös:

    Uusimmat