Viattomasta maatalouskemikaalista äärimmäiseksi hermomyrkyksi – mitä on pahamaineinen Novitshok?

Venäläiseen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyiin käytetty hermomyrkky Novitshok – "noviisi" – tuli yllätyksenä julkisuuteen kaksi vuotta sitten, kun entinen venäläisagentti Sergei Skripal tyttärineen myrkytettiin Salisburyssä Britanniassa.

Skripal selvisi ilmeisesti vain siksi, että sairaala lähetti nopeasti myrkytysnäytteen brittien kemiallisten aseiden tutkimuslaboratorioon, joka oli lähes samalla paikkakunnalla.

Kaikki alkoi entisessä Neuvostoliitossa 1970-luvulla. Kun Yhdysvallat ja muut länsimaat olivat kehittäneet omia kemiallisia aseitaan hienostuneissa laboratorioissa, Neuvostoliiton oli tultava toimeen sillä, mitä heillä oli. Nimittäin lannoite- ja tuholaistorjunta-aineteollisuus.

Novitshokiin käytetään samoja ainesosia, joten sen valmistaminen oli helppoa ja naamioitavissa hyvin. Niiden varastointi sen sijaan vaati varovaisuutta äärimmäisen myrkyllisyyden vuoksi, ja siihen ei muu kuin valtiollinen toimija kyennyt.

Entisen neuvostotutkijan 1990-luvulla lipsauttamat paljastukset johtivat tietoihin, joiden mukaan Venäjällä oli neuvostoajan peruja arviolta jopa tuhansia tonneja Novitshok-aineperheen tuotteita.

Venäjä ei kertonut niistä mitään allekirjoittaessaan kemiallisten aseiden kieltosopimuksen 1997, eikä vuonna 2019, kun Novitshokin osa-aineet lisättiin kieltolistalle. Kielto tuli voimaan tämän vuoden heinäkuussa.

Paljon muita hermokaasuja vahvempaa

Tunnetuimmat hermokaasut ovat erittäin myrkylliset sariini ja VX. Novitshok eroaa niistä hivenen koostumuksensa puolesta ja etenkin vahvuudellaan, joka voi olla 5-10 -kertainen.

Se vaikuttaa hidastamalla sydämenlyöntejä ja supistamalla hengitysteitä sekä sekoittamalla kehon ruumiintoimintojen hallinnan niin, että uhri kuolee kehon romahtaessa ja tukehtumalla.

Novitshokia ei kannatakaan käyttää kaasuna, vaan hyvin tähdättynä myrkkynä. Britanniassa Skripalien uskotaan saaneen myrkyn kotinsa ovenkahvasta, johon ainetta oli silattu hajuvesipullosta.

Myöhemmin sivullinen Dawn Sturgess kuoli, kun hajuvesipullo löytyi roskiksesta ja hän käytti sitä. Salisburyn kaupunki joutui tekemään miljoonia puntia maksaneen puhdistusoperaation.

Venäjä eri ole koskaan myöntänyt mitään väitetystä osallisuudestaan Skripalien tapaukseen, vaikka sen erikoispalvelujen miehet nähtiin Salisburyssä ja muitakin todisteita oli.

Venäjä ei ole nytkään myöntänyt mitään Navalnyin tapauksessa, eikä suostu tutkintaan. Tutkinta olisi myös vaikeaa, sillä Navalnyin myrkytys tapahtui Venäjän maaperällä. Se tehtiin mahdollisesti Navalnyin odottaessa konetta Tomskin kentän kahvilassa punainen pahvinen teekuppi kädessä.

Lue myös:

    Uusimmat