Omskin alueen päätoksikologi väittää: Navalnyin terveys saattoi heiketä laihduttamisen, stressin tai väsymyksen vuoksi

Venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin terveys saattoi heiketä laihduttamisen, stressin tai väsymyksen vuoksi, väittää venäläinen toksikologi Aleksandr Sabajev.

Navalnyi on tällä hetkellä hoidettavana Berliinissä Saksassa sen jälkeen, kun hän sai epäiltyjä myrkytysoireita kesken lennon elokuun loppupuolella.

Saksan ulkoministeriö kertoi aiemmin tällä viikolla, että Navalnyi myrkytettiin Novitshok-ryhmän hermomyrkyllä. Useat venäläispoliitikot ja maan hallintoa lähellä olevat mediat ovat väittäneet, että Saksa pyrkisi vain mustamaalaamaan Venäjää informaatiokampanjan avulla.

Navalnyi oli ensin hoidettavana Venäjän Siperiassa Omskin kaupungissa sen jälkeen, kun häntä kuljettanut lentokone teki hätälaskun Navalnyin sairastuttua kesken lennon. Perjantaina Omskin alueen päätoksikologi Sabajev kertoi Navalnyillä olleen vatsavaivoja ennen sairastumistaan.

– Hänellä oli erikoisruokavalio, koska hän pyrki pudottamaan painoaan. Tämän tilanteen syntymiseen on voinut ruokavalion ohella vaikuttaa liika juominen, josta emme tiedä. Se on voinut johtua myös stressistä ja väsymyksestä, Sabajev väitti.

– Ulkoiset tekijät ovat voineet laukaista äkillisen voinnin heikkenemisen – jopa aamiaisen jättäminen väliin.

Omskin tutkimuksissa ei löytynyt jälkiä myrkytyksestä

Sabajev väitti myös, että Navalnyille oli tehty omskilaissairaalassa testejä sen selvittämiseksi, myrkytettiinkö Navalnyi esimerkiksi koliiniesteraasin estäjillä. Sabajevin mukaan tutkimuksissa ei löydetty myrkytysjälkiä Navalnyin näytteistä.

– Siksi voimme sanoa, ettei potilaan kehosta löytynyt myrkyllisiä aineita, Sabajev lisäsi.

Navalnyitä hoitava berliiniläinen Charite-sairaala kertoi viime viikolla, että alustavien tutkimusten perusteella oppositiopoliitikon myrkytykseen olisi voitu käyttää koliiniesteraasin estäjiä.

AFP:n tavoittama Omskin kuvernöörin edustaja Alina Atamanenko sanoi, ettei ollut nähnyt Sabajevin haastattelua eikä hänellä ole lisätietoa asiasta.

Vuonna 2018 entinen venäläinen agentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä yritettiin tappaa Englannissa Novitshok-myrkyllä. Venäjä on kiistänyt olleensa vastuussa Skripalien myrkytyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat