Niinistö kävi "erityisen perinpohjaisen" keskustelun Navalnyin myrkytyksestä Saksan-kollegansa kanssa – Nato vaatii Venäjää paljastamaan Novitshok-ohjelmansa

Tämä tiedetään Navalnyin myrkyttämisestä nyt – kirjeenvaihtaja raportoi tuoreimmat tiedot Saksasta 8:11
Saksa ja Venäjä törmäyskurssilla Navalnyin myrkytyksen takia – tämä oppositiojohtajan murhayrityksestä tiedetään.

Presidentti Sauli Niinistö ja Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier kävivät tänään pitkän puhelinkeskustelun, kertoo presidentin kanslia.

Kanslian mukaan presidentit puhuivat yhteisistä syvistä huolenaiheistaan koskien niin Euroopan tulevaisuutta koronapandemian jälkeen kuin Valko-Venäjän ajankohtaista tilannetta.

Niinistö kertoo tiedotteessa, että he kävivät "erityisen perinpohjaisen" keskustelun venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin tapauksesta ja sen vaikutuksista.

Nato vaatii kansainvälistä tutkimusta

Nato vaatii kansainvälistä ja puolueetonta tutkimusta Navalnyin myrkyttämisestä, sanoo sotilasliiton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Hänen mukaansa Venäjän on myös paljastettava Novitshok-hermomyrkkyohjelmansa kemiallisten aseiden kieltojärjestölle OPCW:lle.

Saksan mukaan Navalnyi myrkytettiin samaan Novitshok-ryhmään kuuluvalla hermomyrkyllä kuin entinen kaksoisagentti Sergei Skripal pari vuotta sitten Britanniassa. Tuon tapauksen jälkeen Nato karkotti useita venäläisdiplomaatteja.

Stoltenberg ei sulkenut pois mahdollisuutta samanlaisiin toimiin myös tällä kertaa. Hän kuitenkin muistutti, että tapauksilla on eroa, koska Skripalia ja hänen tytärtään vastaan hyökättiin Naton jäsenmaan maaperällä.

– Uskomme vahvasti, että tämä on räikeä kansainvälisen oikeuden rikkomus, joka vaatii kansainvälisen vastauksen. En kuitenkaan aio spekuloida, millainen vastauksesta tulee, Stoltenberg sanoi lehdistötilaisuudessa.

Myös EU on tuominnut Navalnyin myrkyttämisen ja sanonut, etteivät uudet pakotteet Venäjää vastaan ole poissuljettu vaihtoehto. Venäjän johto taas pitää syytöksiä ja puheita pakotteista täysin perusteettomina.

Lue myös:

    Uusimmat